Рецепт вихідного дня: coq au vin (півень у вині)

Foodie
21.05.2023
ТЕКСТ: Олексій Нілов
Недільний обід
ПОДЕЛИТЬСЯ

Кок-о-ван – одна з найвідоміших і найсмачніших французьких страв із курятини. Будьте готові повозитися. Це схоже на приготування лазаньї: візьміть всі миски, сотейники, каструльки та сковорідки, що є в будинку… А гості все з'їдять за 5 хвилин. Але це того варте! Аромати та смак неземні!

Отже, беремо півня вагою 1,5 кг, 100 г копченої грудинки, 50 мл коньяку, пляшку червоного бургундського вина чи кьянті, 1 ст. л. томатної пасти, 2 зубчики часнику, 1 лавровий лист, 4 гілочки чебрецю, 12 цибулин-шалот, 250 г печериць, 3 ст. л. борошна, 4 ст. л. вершкового масла, оливкову олію, свіжомелений перець і сіль.

Готуємо в кілька етапів. Спочатку необхідно нарізати грудинку на шматочки 30х5 мм і обсмажити їх у великій сковороді або каструлі з товстим дном (об'ємом 3-5 л) на оливковій олії до утворення скоринки. Перекласти грудинку на тарілку. Півня порізати на порційні шматки й обсмажувати в жирі від грудинки 10 хвилин під кришкою, перевернувши лише 1 раз, приправити сіллю, перцем і залити коньяком, підпалити і дочекатися, коли полум'я згасне.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Влити в каструлю вино так, щоб ледве покривало шматочки, підмішати томатну пасту, додати чебрець і лавровий лист. Довести до кипіння і на повільному вогні тушкувати 10 хвилин, потім накрити кришкою та тушкувати ще 20 хвилин.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Тим часом очистити цибулю-шалот і відварити протягом хвилини в невеликому сотейнику в киплячій воді. Воду злити, додати оливкову олію та підрум'янити цибулини. Додати води, щоб вона покрила половину цибулі, приправити сіллю та тушкувати цибулю під кришкою на мінімальному вогні 30 хвилин.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).