Що потрібно знати про рожевий і блакитний періоди Пабло Пікассо

Искусство
25.10.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Рання творчість художника
ПОДЕЛИТЬСЯ

Ми знаємо Пікассо за "Авіньйонськими дівчатами", "Гернікою" і пізнім сюрреалізмом. Художник, здається, випробував усі відомі своєму часу жанри прикладного мистецтва - від зрозумілого неокласицизму до кубістичних скульптур і колажів зі сміттям. Але, говорячи про спадщину великого художника, мало хто згадує про його ранню творчість.

У блакитний і рожевий періоди Пікассо малював тільки цими двома кольорами. Уявіть: цілих п'ять років, з 1901 по 1906 рік, художник обмежувався одним тільки монохромом. Приглушене світло, холодні відтінки синього і сюжети, що наводять тугу, характерні для блакитного періоду. Полотна прямо відображали стан художника, а за сюжетами крилася справжня драма, гідна голлівудських трилерів.

Блакитний період (1901 - 1904)

1900 року юний іспанець Пабло Руїз Пікассо приїжджає до Парижа. Уже тоді він був доволі успішним: 19-річному художнику запропонували показати свої роботи в іспанському павільйоні на міжнародній виставці, яку відвідали понад 50 мільйонів людей.

Разом зі своїм другом, каталонським поетом Карлосом Касагемасом, Пікассо прибув до Парижа, на вокзал Орсе (тепер музей д'Орсе, де зберігаються його роботи).

"Трагедія", 1903 р.

 

Пікассо відходив від реалізму до модернізму, а його картини були яскравими, як у фовістів на чолі з Анрі Матіссом, його вічним суперником. І, хоча художник жив у злиднях, він усе-таки жив у Парижі - столиці мистецтва, а його картини поступово виставлялися в різних галереях.

Особиста трагедія

17 лютого 1901 року Карлос Касагемас покінчив життя самогубством. Він не зміг витерпіти біль нерозділеного кохання і вистрілив собі в голову просто в паризькому кафе. "Я почав малювати блакитним, коли дізнався про смерть свого друга", - згадував Пікассо.

Історики мистецтва стверджують, що блакитний період почався трохи пізніше (хоча б тому, що картина під назвою "Смерть Касагемаса" виконана в яскравих відтінках). На ній зображено портрет поета, який мирно лежить у труні. Вогонь освітлює його зелено-синє обличчя, а про трагедію свідчить кривава рана на скроні.

“Смерть Касагемаса”, 1901 р.

 

Художник не вперше зіткнувся зі смертю: 1895 року померла його 7-річна сестра, а двома роками пізніше близький друг з мистецьких кіл Барселони кинувся зі скелі. Самогубство Ван Гога 1890 року стало відправною точкою для багатьох художників, які наклали на себе руки.

Пікассо занурився в депресію. З 1901 по 1904 рік він малював монохромні полотна всіх відтінків синього - від насиченого ультрамарину до пастельної м'яти, зрідка додаючи коричневі акценти.

Меланхолійні полотна відображали його життя: картини погано продавалися, а Париж зустрів його бідністю і злиднями. На його полотнах часто з'являвся загиблий друг Карлос (у власній труні або з коханою), жінки з дітьми, люди похилого віку, повії та бездомні.

 

"Автопортрет", 1901 р.

 

Символом блакитного періоду стало "Життя" 1903 року. Пікассо зобразив матір з дитиною в руках, навпроти неї - оголену пару (Карлоса і подругу, яка його кинула). На задньому тлі художник зобразив свою студію: по центру видно дві картини з оголеними людьми.

"Життя", 1903 р.

 

Мати з дитиною, ймовірно, зображує матір Пікассо, яка так любила свого сина. Студія на задньому плані говорить про страждання молодого художника, який не має коштів на життя та творчість. Кожен елемент картини говорить про вразливість і об'єднує в собі головні теми блакитного періоду: злидні, меланхолія, скорбота, життя та смерть.

Деякі роботи блакитного періоду натхненні його поїздкою в жіночу в'язницю на Сен-Лазар

 

Рожевий період (1904 - 1906)

Після "Життя" творчість Пікассо в буквальному сенсі заграла новими фарбами. Точніше, однією. Поступово на його полотнах з'являлися ніжно-рожеві і теплі відтінки - від фуксії до персикових тонів. "Кольори слідують за зміною емоцій", - пояснював художник.

Якщо блакитний період говорить про відчай і тугу, то рожевий - це світлий смуток. Початок нового періоду пов'язують із новим захопленням Пікассо - саме тоді він зустрів свою кохану Фернанду Олів'є.

Цирк

Значну частину його робіт цього періоду складають циркові сцени та портрети артистів. У цирк його привів інтерес до людських фігур, а зовсім не жага розваг. Тоді його значно більше цікавили образи людей, ніж їхня справжня суть, - у цирку їх знайти було найпростіше.

"Дівчинка на кулі", 1905 р.

 

Художник зображував арлекінів, акробатів і клоунів, поєднував класицизм з експресіонізмом і потроху знаходив свій художній стиль.

Аборт

У цей час Пікассо думає про небажану дитину. У 1903 році його подруга Мадлен, зображена на блакитному портреті "Дівчина в сорочці", робить аборт. На полотнах "Материнство" і "Сім'я арлекінів з мавпою" 1905 року художник знову звертається до теми небажаних дітей. Починаючи зі смерті Карла, у творчості Пікассо дедалі частіше проглядаються теми народження і смерті, небажання жити або давати життя, як у випадках суїциду та аборту.

 

Рожевий період став ключовим у формуванні впізнаваного стилю Пікассо. Одразу за ним 1907 року пішов примітивізм і захоплення африканським мистецтвом, а після - кубізм, який приніс художнику світове визнання. Тоді Пікассо знову обмежився приглушеною палітрою кольорів: від глибокої охри до землистих відтінків, як у Поля Сезанна.

 

Читайте також: Фріда Кало в мистецтві, літературі та моді

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).