Шедеври й дебюти: 6 фільмів із кінофестивалю «Молодість» у Києві

Искусство
23.10.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Розповідаємо, на які картини варто звернути увагу
ПОДЕЛИТЬСЯ

52-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» триватиме з 21 по 29 жовтня. На початку історії подія була дводенним оглядом коротких метрів, а сьогодні в програмі оскароносні фільми, а також прем’єрні роботи майбутніх українських зірок. Цього тижня відбудуться покази стрічок про квір-спільноту, культового фільму з однією із перших появ Мерилін Монро та «Чапліна» з Робертом Дауні-Молодшим. Від шедеврів до дебютів — L’Officiel Online зібрав важливі фільми на «Молодості».

«Чаплін» (1992)

Сюжет розгортається довкола літнього Чарлі Чапліна, який розповідає про своє життя редактору автобіографії. Він згадує свій неймовірний шлях від злиденного дитинства до світового успіху після виходу комедії «Бродяга». У стрічці режисера Річарда Аттенборо, володаря двох «Оскарів» за картину «Ґанді», легенду німого кіно зіграв Роберт Дауні-молодший. Сама ця роль принесла виконавцеві головної ролі визнання в індустрії. 

«Вигадливий танок» (2023)

«Вигадливий танок» розповідає історію шахрайки Джекс, яку зіграла акторка Лілі Гладстон («Вбивці квіткової повні»). Її сестра зникає з резервації Сенека-Каюґа на північному сході Оклахоми, тому вона змушена доглядати за своєю 13-річною племінницею Рокі. З наближенням індіанського свята Пау-Вау героїня витрачає весь вільний час на пошук матері підопічної. Згодом Джекс і Рокі разом вирушають у пошукову місію, яка ілюструє зв'язки в сім'ї та племені, а також труднощі жінок корінних народів.

«Усе про Єву» (1950)

Кінематографічний шедевр режисера Джозефа Манкевича номінували 14 раз на «Оскар», з них — 6 перемог. За сюжетом, молода Єва Гаррінгтон (Енн Бакстер) знайомиться зі своєю улюбленою зіркою Бродвею Марго Ченнінг (Бетт Девіс). Вона хоче забрати все, що є в знаменитості: коханця, друзів і славу. Фільм «Усе про Єву» відомий також однією з перших появ Мерилін Монро в кіно. До того ж за словами Бетт Девіс, саме ця стрічка врятувала її кар’єру. 

«Повільно» (2023)

Танцівниця Елена й перекладач жестової мови Довидас знайомляться та формують особливий зв’язок. Поринувши в нові стосунки, вони намагаються сформувати свій вид близькості. Режисеркою виступила Марія Кавтарадзе, відома завдяки фільму «Ті, що пережили літо». Останній став найпопулярнішим незалежним литовським фільмом 2019 року.

«Собор» (2022)

Документальна стрічка розповідає історію Джасто Гальєго, якого у віці 28 років виганяють з монастиря через наявність туберкульозу. Він повертається додому в бідне іспанське село Мехорада-дель-Кампо, де переживає важку депресію. Чоловік не розуміє, як він може надалі служити Богу. Згодом він вирішує продати сімейні землі та упродовж 60 років будує собор розміром із Храмом Святого Сімейства. Він часто працює на самоті, а громада вважає його несповна розуму. «Собор» режисера Деніса Добровода був номінований на «Оскар».

«Степне» (2023)

У центрі українського фільму «Степне» — немолодий інженер Анатолій (Олександр Максяков), який приїхав до невеликого села, щоб доглядати хвору матір’ю. Її смерть, приїзд брата та зустріч із коханою жінкою змушують його переглянути життєві рішення. «Степне» здобуло режисерці Марині Вроді приз за найкращу режисерську роботу на швейцарському кінофестивалі в Локарно.

Читайте також: A Life That Never Stopped: артбук Мушега Цироняна про Київ у війну.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).