«роздІловІ: ЩАСТЯ не оминеш»

Новости
09.02.2017
ТЕКСТ: Настя Калита
ПОДЕЛИТЬСЯ

«роздІловІ: Щастя не оминеш» — таку назву матиме перший альбом проекту «роздІловІ», що з численними метаморфозами існує з 2012 року і поєднує поезію Сергія Жадана, музику Олексія Ворсоби і Влада Креймера, візуалізацію Олі Михайлюк, якій також належить ідея проекту. На підтримку релізу команда проїдеться із виступами по вісьмох українських містах – від Щастя (Луганська обл.)

ПОДЕЛИТЬСЯ

DSC08583

«роздІловІ: Щастя не оминеш» — таку назву матиме перший альбом проекту «роздІловІ», що з численними метаморфозами існує з 2012 року і поєднує поезію Сергія Жадана, музику Олексія Ворсоби і Влада Креймера, візуалізацію Олі Михайлюк, якій також належить ідея проекту. На підтримку релізу команда проїдеться із виступами по вісьмох українських містах – від Щастя (Луганська обл.) до Львова. Після туру композиції будуть розміщені у вільному доступі на сайті rozdilovi.org.

Сергій Жадан: «Звісно, «роздІловІ» — проект живий, він твориться щоразу по-новому, що й робить його унікальним. Але разом із тим проект існує вже тривалий час і має свої усталені обриси, зокрема музичні. Це самодостатній матеріал, який містить у собі все, що потрібно справжній музиці: щемкість, гіркоту, пронизливість і надію. Тепер у цьому можна буде переконатись, просто увімкнувши запис».

На підтримку видання альбому, а також виступів у містах, наближених до зони бойових дій, була ініційована краудфандингова кампанія, що успішно завершилась 6 лютого. З допомогою 84 доброчинців проект зібрав 103 % необхідного фінансування.

***

«роздlловl» — це мультимедійне дослідження любові — словом, звуком, зображенням. Від публіки очікується здатність сприймати усіма органами. Розділові — знаки — наповнюють текст інтонаціями й почуттями. Розділові — лінії — направляють і позначають кордони й відстані на земній кулі. Крапка. Виникає з НІЧОГО, щоб стати безкінечністю. НІЧОГО є головним словом проекту. Але чи лишається воно нічим, перетворившися в шість літер на папері? За що триматися в порожнечі (може, саме за ці літери)? Що важливіше — слово чи поверхня, на якій воно написане, інтонація, з якою воно сказане, адресат? Об’єктами проекту-дослідження стають також слова «ніжність», «війна», «ніч» і «любов».

DSC08570

Важливим етапом «роздІлових» були репетиції в садибі Мсциховського — старовинній віллі неподалік Алчевська. Саме там була написана частина музичних композицій, зокрема «Вальс Алчевськ» (таку назву має і документальний фільм, знятий Вадимом Ільковим). З того часу «роздІловІ» були представлені на найбільших літературних фестивалях у Львові й Чернівцях, а також неодноразово в Києві, Харкові та Одесі. Навесні 2016 року відвідали східні міста поблизу зони бойових дій. До завершального виступу в київському планетарії народилися нові композиції

Між виступами проект продовжує існувати у віртуальному вимірі rozdilovi.org, який також наповнений метаморфозами, дозволяє гратися зі словами, складати з віршів щоразу інші історії, створювати листівки з фрагментів поезій та малюнків і дарувати їх друзям.

rozdilovi_17_KYIV_a

Сергій Жадан (текст, голос)

Оля Михайлюк (концепція, візуалізація)

Олексій Ворсоба (акордеон)

Влад Креймер (двіна, звуковий олівець, радіоприймач)

Проект представляє Агенція АртПоле.

ЩАСТЯ НЕ ОМИНЕШ

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).