Альтернатива брекетам: Як вирівняти прикус непомітно й безболісно

ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Зовсім не всім людям щастить від природи мати рівні зуби та правильний прикус. Для того щоб отримати прекрасну посмішку, в арсеналі ортодонтів є низка різних методів. Довгий час брекети були єдиним ефективним способом усунути проблеми з прикусом. Однак нині дедалі більшу популярність набувають елайнери і ось чому.

Що таке елайнери?

Розвиток цифрових технологій не оминув і стоматологічні кабінети тепер лікарі пропонують вирівняти прикус за допомогою елайнерів і навіть показують ролик, який демонструє, як виглядатиме посмішка наприкінці лікування. Елайнери це набір прозорих кап, які потрібно самостійно змінювати раз на 7-14 днів. У кожній капі закладено інформацію на переміщення зубів до певного положення, після чого пацієнт змінює її на наступну. На відміну від звичних брекетів, елайнери — знімні конструкції. Ділові переговори, романтичне побачення або просто прийом їжі у таких випадках капу можна зняти, і це не вплине на перебіг лікування. Головне носити її 22 години на добу. Хоча раніше елайнери мали доволі вузькі показання, нині технологія розвивається і стоматологи за допомогою кап справляються з випадками будь-якої складності.

Фахівці стоматологічної клініки Porcelain Dent використовують у своїй роботі елайнери Invisalign®. Це запатентована американська система, що за 23 роки свого існування допомогла вирівняти зуби понад 11 мільйонам людей у всьому світі. Ортодонтка клініки Вікторія Фурман зазначає: "Елайнери Invisalign® виглядають дуже акуратно. Вони зручні та не травмують ясна. І найголовніше ці капи мають прогнозований хід лікування, тобто можна спланувати процес і відстежити, як вони працюють".

3D-модель майбутньої посмішки 

Зазвичай виправлення прикусу брекетами займає півтора-два роки, тимчасом як елайнерами Invisalign® від 5 до 24 місяців, залежно від складності клінічного випадку. Ортодонтка Porcelain Dent Олена Мазур розповідає, з чого починається цей шлях: "На першому прийомі ми проводимо 3D-сканування верхньої та нижньої щелеп. Використовуючи сучасний сканер, отримуємо цифрові моделі щелеп окрім розробки плану, це ще потрібно для друку елайнерів. Сканер отримує 6 тис. зображень на секунду, аналізує їх та формує детальну віртуальну модель". Пацієнт може побачити її ще до початку лікування, зрозуміти, які у нього є проблеми, й подивитися симуляцію результату. Ортодонту не потрібно буде на пальцях пояснювати, яким буде результат, оскільки він наочно продемонструє це пацієнту.

Цікаво, що разом з ортодонтом працює ІТ-фахівець, який відповідає за технічний бік дослідження. Отримана інформація дозволяє вибудувати індивідуальний віртуальний план лікування, втілений у спеціальному ролику ClinCheck®. Під час другого візиту пацієнт перегляне його й побачить, як саме за тижнями його зуби будуть пересуватися, скільки часу триватиме лікування та яким буде фінальний результат. Ортодонти довіряють системі Invisalign®, оскільки вона складає правильний прогноз лікування пацієнта.

Під час третього відвідування пацієнт забирає капи та надіває їх. Усі елайнери виготовляються в американській лабораторії Invisalign® індивідуально для кожного пацієнта за зліпками, сканом і фотографіями, зробленими в перший візит.

Невидиме вирівнювання без обмежень у раціоні

Після того як людина почала носити капи, її оточення може навіть не здогадатися про це. Представниця Invisalign® Анна Курнишова згадує показовий випадок: "Якось я розмовляла з ортодонтом, який сказав мені, що не знає людей, які носять елайнери. Я назвала знайому йому людину, і виявилося, що він не помітив у неї елайнерів. Вони справді невидимі, на відміну від брекетів, навіть керамічних".

Люди, які обирають капи, мають значну перевагу щодо харчування. Про це розповідає Вікторія Фурман: "Можна повноцінно їсти й не обмежувати себе в їжі. Зі слів моїх пацієнтів, найбільший мінус брекетів у тому, що після кожного прийому їжі необхідно чистити зуби. Дійсно багато їжі застрягає в замочках. З елайнерами все простіше: можна зняти, поїсти, сполоснути та знову надіти". Отже, це можливість вирівняти зуби, ретельно підтримуючи хорошу гігієну ротової порожнини та знижуючи ризик утворення нальоту і захворювань ясен.

Елайнери не вимагають частої уваги з боку лікаря. Олена Мазур говорить: "Зазвичай пацієнти приходять на контрольний огляд раз на два-три місяці. У деяких випадках ми можемо бачитися й рідше раз на чотири-шість місяців". Однак роль ортодонта, безумовно, важлива: він контролює, щоб лікування відбувалося за планом.

Дисципліна для найкращого результату

Система Invisalign® потребує самодисципліни пацієнта. Хороший результат напряму залежить від носіння елайнерів: якщо людина використовує їх 22 години на добу, вона досягне бажаного ефекту. У цьому питанні з брекетами легше вони закріплені на зубах, тож від пацієнта мало що залежить. Однак і тут Invisalign® потурбувалися про клієнтів і створили застосунок, що допомагає відстежувати час, коли потрібно замінити капу, та розраховує дату відвідування ортодонта.

Для тинейджерів розробили спеціальну лінійку елайнерів Invisalign Teen®. Про це розповідає Анна Курнишова: "На елайнерах є маленькі індикатори. Якщо підліток відповідально ставиться до носіння кап, індикатор втрачає свій колір. Це хороший спосіб самоконтролю".

Чи є недоліки?

Коли людина вирішує встановити брекети, ціна на них складається з низки виплат. Якщо пацієнт зупиняється на елайнерах, то одразу потрібно внести велику суму. Це пов’язано з тим, що Invisalign® друкує в США весь набір кап.

Недоліком елайнерів є те, що їх можна загубити, що складно уявити з брекетами. Вікторія Фурман наводить приклад: "Часто буває, що пацієнт приходить до ресторану й соромиться покласти капу в коробочку. Тому загортає її у серветку, й офіціант разом із серветкою забирає елайнер". Проте ці випадки теж передбачені виробником, тому в елайнерів на кожному етапі є дублікат кап.

Запитання, які турбують пацієнтів

На найпоширеніші запитання відповідає Анна Курнишова, представниця Invisalign.

Чи всім підходить система Invisalign®?

Протипоказань практично немає, і в 99 % випадків можна використовувати елайнери. Проконсультуйтеся з лікарем, щоб переконатися в цьому.

Чи можна використовувати Invisalign® вагітним і жінкам, які годують?

Так, протипоказань немає.

А це боляче?

До капи звикають дуже швидко, протягом одного-двох днів, і зазвичай взагалі перестають її відчувати на зубах.

Чи завжди Invisalign® вирівнює зуби?

Завжди, за умови дотримання рекомендацій щодо терміну носіння елайнерів і правильно створеного плану лікування, який індивідуально складається лікарем для кожного пацієнта. Саме тому ортодонт проходить сертифікацію Invisalign®, перед тим як лікувати пацієнтів цією системою.

Результат Invisalign® зберігається на все життя?

Так, однак після лікування на Invisalign®, як і в будь-якому іншому ортодонтичному лікуванні, важливо дотримуватися періоду ретенції утримання досягнутого положення зубів за допомогою спеціальної капи. Invisalign® дає п'ять років гарантії.

 

Читайте також: 4 новых стоматологических технологии, которые делают зубы сильнее и красивее

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).