Історія Наталки Борисовської — сильної жінки-воїна, яка стоїть на обороні країни вже 13 років

ПОДЕЛИТЬСЯ
Наталка вступила до лав ЗСУ у 20 років
ПОДЕЛИТЬСЯ

Наталка Борисовська, військовослужбовиця ЗСУ, вперше вдягла військову форму у 2009 році. Намагалася жити цивільним життям, але не захотіла і повернулась до лав Збройних сил. На відео, яке опублікував «Український свідок», Наталка Борисовська — військова з 13-річним стажем. Вона пішла у Збройні сили, коли їй було 20.

На питання, чому дівчина вирішила пов’язати своє життя зі службою, вона відповідає так: одного разу подивилась військовий фільм і надихнулась солдатами. Спитала в батька, а чи може бути війна в Україні? На що батько відповів: «Не «може», а буде». Рішення було прийнято дуже швидко.

Починаючи з 2009 року, послужний список Наталки включає службу в Повітряних силах, посаду заступника командира з роботи з особовим складом (сучасний аналог замполіта в радянській армії), посаду діловода, командування відділенням розвідки й безпосередню участь у кількох розвідувальних операціях.

 

Наталці навіть пропонували бути снайперкою. Але дівчина відмовилась: «Як кадрова військова, я прекрасно розумію, що це таке, — каже вона. — Не дай боже ти потрапиш у полон — стовідсотково станеш «двохсотим».

Наталка намагалася жити цивільним життям, навіть рік пропрацювала HR-менеджером. Але не витримала і повернулась до казарми й статуту.

Одного разу під час цивільного життя подруга Наталки запропонувала їй відвезти волонтерку на схід України. Коли дівчина почула «приходи» (так армійським сленгом називають вибухи), то зрозуміла: це її рідна стихія. Тоді дуже скоро вона знов призвалася. Було це в той день, коли Петро Порошенко оголосив воєнний стан.

Наталка ділиться думками про росію і про путіна. Військова каже, що росії не потрібен Київ — мовляв, захоплення столиці — це лише заради пафосу. Шматок Донбасу їм теж не потрібен. Їхня мета — російськомовні міста вздовж берегової лінії, себто Одеса, Миколаїв, Херсон.

Щодо путіна, Наталка каже так: «Тиранами не народжуються. Завжди винен народ, і ми воюємо з російським народом».

Наталка мріє про будинок, трьох дітей і власний притулок для тварин. За її словами, діти в неї будуть англо- й україномовними. Адже зараз потрібно створювати нове покоління, починаючи з дітей. Бо ми (теперішнє покоління) вже не змінимося, а вони ще можуть.

Читайте також: Алан Бадоєв оголосив збір матеріалів для документального фільму про війну

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).