Нагадування про дім: Balbek Bureau створили артінсталяцію для антарктичної станції “Академік Вернадський"

Новости
14.03.2023
ТЕКСТ: Ірина Задорожна
ПОДЕЛИТЬСЯ
Пам’ять про домашнє тепло за тисячі кілометрів
ПОДЕЛИТЬСЯ

Студія Balbek Bureau сконструювала артінсталяцію для української антарктичної станції “Академік Вернадський”. Проєкт “Дім. Спогади” своїм виглядом нагадує типовий український будинок. Як зазначають у Balbek Bureau, станція “Академік Вернадський” — це дім вдалині від дому для наших дослідників, тож вони намагалися втілити в конструкції нагадування про Батьківщину.

Для створення інсталяції використали старий паливний бак, який не експлуатують за призначенням. “Ця споруда — чи не перше, що бачать чотири тисячі туристів, які щорічно відвідують станцію “Академік Вернадський» під час антарктичного літа”, — кажуть в Balbek Bureau. 

Саме тому місією команди стало переосмислення вигляду бака і його функцій. Як концепцію для реновації обрали типовий український дім — такий, що асоціюється “з теплом, затишком й канікулами в бабусі”.

Творці студії дослідили будівлі в різних областях й склали загальний образ українського будинку — з шиферним дахом, димарем і характерними вікнами. За задумом команди, артінсталяція схожа на ескіз олівцем: хтось пригадує свій дім і робить замальовку за спогадами.

На стінах бака додали мініекспозицію: борди з гілками смереки, вишивкою та косівською мальованою керамікою. Окрім цього, біля конструкції помістили супровідний текст і репліку монети з тризубом часів Володимира Великого.

Під час проєктування важливо було спиратися на суворі погодні умови. Артоб’єкт повинен витримувати низьку температуру від (+5 до -30 °C), шквальний вітер та велику кількість опадів. Крім цього, на острові, де розташована станція, мешкає понад 3 тисячі пінгвінів. Тож конструкція мала бути безпечною для тварин й достатньо міцною, щоб місцева фауна не могла розібрати деталі на гнізда.

Проєкт, ініційований Національним антарктичним науковим центром (НАНЦ), почали розробляти в Києві у 2021 році. У лютому 2022 через повномасштабне вторгнення імплементацію ідеї відклали. Лише в січні 2023 вдалося реалізувати задум. Артінсталіція “Дім. Спогади” втілена за підтримки мережі “Сільпо” та в співпраці з конструкторським бюро “Майстерня Чудес”.

Читайте також: SOVA x "Мавка. Лісова пісня": ювелірний дім SOVA відкриває передпродаж прикрас з нової магічної колаборації

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).