11 найобговорюваніших моментів з історії “Оскару”

Новини
12.03.2023
ТЕКСТ: Ірина Задорожна
ПОДЕЛИТЬСЯ
Від культурних революцій до скандальних історій
ПОДЕЛИТЬСЯ

Цієї неділі, 12 березня, відбудеться 95-церемонія вручення “Оскару”. Премія майже святкує своє сторіччя, тож варто згадати, що її історія повна контроверсій та інфоприводів для попкультури. L’officiel Online пропонує вам зазирнути в минуле премії та дізнатися більше про визначні моменти для “Оскару”.

Гетті Макденієл стала першою афроамериканкою, яка отримала “Оскар” (1940)

Афроамериканка Гетті Макденієл здобула нагороду в категорії найкраща акторка другого плану за свою роль у “Звіяні вітром”. Акторка піднялася на сцену й висловила слова подяки: “Сподіваюся, це буде заслугою перед моєю расою та індустрією фільмів”.

У 2002, 62 роки потому, Геллі Беррі стала першою афроамериканкою, що отримала “Оскар” за найкращу гру головної акторки.


Барбра Стрейзанд і Кетрін Гепберн розділяють титул найкращої акторки (1969)

Нічия в історії “Оскару” — рідкісне явище, але можливе. Саме так сталося у випадку Барбри Стрейзанд і Кетрін Гепберн, які розділили титул найкращої акторки. Згідно з розрахунками обидві акторки отримали 3,030 голосів. Стрейзанд отримала нагороду за фільм “Смішна дівчина”, позначивши свою перемогу фразою зі стрічки: “Hello, gorgeous!”.

Марлон Бланко відмовляється від звання найкращого актора (1973)

Марлон Бланко завдяки своєму перформансу в “Хрещеному батьку” здобув нагороду найкращого актора. Актор відмовився відвідати “Оскар”, і замість себе він попросив виступити корінну американку й активістку Сачін Літтлфезер.

“Він, на жаль, не може прийняти цю дуже щедру нагороду. І причиною цьому є сьогоднішнє ставлення кіноіндустрії до американських індіанців”, — сказала на сцені Літллфезер.


Татум О’ніл стає наймолодшою переможницею “Оскару” (1974)

Татум О’Ніл у віці 10 років стала найкращою акторкою другого плану за версією Академії. Роль у “Паперовому місяці” принесла їй золоту статуетку. 

Оголений активіст Роберт Опель захоплює сцену (1974)

Ведучий того вечора Девід Нівен мав оголосити вихід Елізабет Тейлор, коли на сцені з’явився оголений ЛГБТ-активіст та митець Роберт Опель. Девід Нівен прокоментував інцидент таким чином: “Хіба це не захопливо, що, ймовірно, єдиний сміх, який отримає людина у своєму житті — це роздягнувшись і показавши свої недоліки?”.



Шер з’являється в чорній сукні помсти (1986)

Неофіційним дрес-кодом для церемонії нагородження є стримана елегантність. Однак американська акторка й співачка Шер вирішила піти проти правил — вона вдягла прозору чорну сукню з лелітками та громіздкий головний убір з пір’ям. Автором образу, у якому Шер згодом отримала “Оскар”, був Боб Макі.

“Мені спало на думку, що я не надто подобалася Академії. Вони ненавиділи те, як я одягаюся, і те, що в мене були молоді хлопці. Тож я вийшла й сказала: я отримала посібник про те, як одягатися, як серйозна актриса”, — згодом розповіла Шер.

Вихід Б’єрк у лебединій сукні (2001)

Б’єрк була номінована в категорії найкраща пісня з “I’ve seen It All” із фільму “Танцюристка в темряві”. На червоній доріжці співачка з’явилася в сукні, яка була декорована пір’ям і штучною головою лебедя. Сукня викликала багато дискусій, а з часом була названа однією з кращих інтерпретацій кемпу.

“Вони писали про це, ніби я намагалася вдягнути чорне Armani й помилилася, ніби я намагалася вписатися. Звісно, я не намагалася вписатися!”, — розповіла Б’єрк в інтерв’ю для New York Times.



Гіт Леджер здобуває посмертну нагороду (2009)

Гіт Леджер отримав посмертну нагороду за свою роль в “Джокері”. Його сім’я піднялася на сцену, щоб подякувати за визнання таланту Леджера.

“Гіт був емпатичною та щедрою душею. Він додав багато ентузіазму та натхнення в наше життя. Сьогодні ми вирішили святкувати та бути щасливими за його досягнення”, — промовила на сцені мати Гіта.

 Кріс Рок говорить про те, що “Оскар” дуже "білий" (2016)

На 88-церемонії ведучий заходу Кріс Рок назвав премію “нагородою за вибір білих людей”. Рок розпочав дискусію, запитавши: “Чи Голлівуд расистський?”. Виступаючи перед аудиторією, він торкнувся теми обмеженої репрезентації “Оскару”. 

“Ла-Ла Ленд” помилково назвали найкращою картиною (2017)

Ведучі Воррен Бітті та Фей Данавей оголосили фільм-мюзикл “Ла-Ла Ленд” найкращою стрічкою року. Команда стрічки піднялася на сцену, зокрема продюсер Фред Бергер звернувся з промовою вдячності до присутніх. Свій виступ він завершив словами: “Ми програли”.

Виявилося, що картина “Місячне сяйво” була справжнім переможцем. Баррі Дженкінс, режисер “Місячного сяйва”. прийняв нагороду від продюсера “Ла-Ла Ленду”, зазначивши: “Навіть у моїх мріях це не було правдою. Але до біса, я покінчив із мріями — тому що це правда”.

 

Вілл Сміт дав ляпаса Крісу Року через образливий жарт (2022)

Ведучий Кріс Рок презентував нагороду за найкращий документальний фільм. Під час оголошення він пожартував про поголену голову Джади Пінкетт-Сміт, натякнувши на її схожість з головною героїнею фільму “Солдат Джейн”.

Вілл підійшов до Кріса та дав йому ляпаса, а згодом викрикнув, щоб той більше не звертався до його дружини жодним чином.

 

 

Читайте також: Що подивитися: 8 фільмів про сильних жінок

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).