Найдорожчі сумки всіх часів Birkin від Hermès. Історія створення

ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Нещодавно світ сколихнула новина про смерть культової акторки, співачки, моделі та взірця стилю Джейн Біркін. Її ім’я назавжди вписане в історію моди та культури фільмотекою акторки, музичними досягненнями, модними показами, однак не менш цінним і закарбованим спогадом про Джейн є однойменна сумка Birkin від Hermès.  

У 1983 році вона подорожувала з генеральним директором Hermès Жаном-Луї Дюма. Під час перельоту з Парижа до Лондона акторка поскаржилася, що досі не змогла знайти ідеальну сумку для прогулянок. На її думку, туди мають уміститися не лише її речі, а й дитячі. Тоді ж Дюма надихнувся проблемою кінозірки та одразу намалював ескіз моделі, який описала Джейн. Незабаром дім Hermès випустив усім відому сумку, яку назвали просто Birkin.  

 

Хоча даній сумці знадобилося кілька років, щоб набути популярності, згодом вона стала одним із найбільш затребуваних предметів колекціонування своєї епохи з відповідними цінами. За десятиліття Birkin закріпила своє місце не лише як функціональний яскравий аксесуар, але й як предмет колекціонування та надійне інвестування. Тож, пропонуємо розглянути найрозкішніші та найдорожчі сумки за всю історію їх створення.  

Haute Bijouterie Collection, близько 1,5 - 2 мільйонів доларів

Найдорожчою колекцією сумок від Hermès є Haute Bijouterie Collection, в якій бренд співпрацював з дизайнерами ювелірних виробів, аби створити лімітовані, всипані діамантами сумки.  

Однією з них у цій колекції була Sac Bijou Birkin. Вона виготовлена з рожевого золота та діамантів. Характерною особливістю є мініатюрний розмір, який дозволяє носити сумку-аксесуар як браслет, водночас виріб є досить функціональним. Кожен витвір мистецтва, розроблений П’єром Гарді, креативним директором відділу вишуканих ювелірних виробів Hermès, містить 2712 діамантів. У 2019 році була випущена ще одна версія Sac Bijou Birkin, яка містить чорні гранати та шпінель замість діамантів.  

The Himalaya Birkin, 500 тисяч доларів

The Himalaya — один із найбажаніших дизайнів Birkin, названий завдяки унікальному сіро-білому градієнту, що нагадує засніжений величний гірський масив. Вироби виготовлені зі шкіри крокодила Niloticus, яка є дорогою та складною для фарбування; може містити фурнітуру з білого золота, паладію та навіть діамантів.  

У 2020 році Himalaya Birkin 25 з фурнітурою з паладію досягла найвищої ціни на аукціоні на сьогодні, побивши рекорд 2017 року за продаж Himalaya Birkin 30 з білого золота та діамантів. У 2019 році консультант зі спортивних ставок і азартний гравець Девід Оансе, колекціонер Birkin, купив Himalaya Birkin за 500 тисяч доларів.  

The Faubourg Birkin, 305,1 тисячі доларів

The Faubourg Birkin  – обмежена серія дизайну, натхненна походженням бренду, зокрема, флагманським магазином Hermès, який з 1880 року розташований на вулиці Фобур Сент-Оноре, 24 у Парижі. Зовнішній вигляд сумки імітує вітрину магазину.  

 

У листопаді 2021 року на аукціоні була продана біла сумка Faubourg Sellier за 305,1 тисячі доларів. Ціна зумовлена рідкістю виробів даної колекції та технікою виготовлення: з використанням п’яти типів шкіри, включно зі шкірою алігатора, з варіантами бежевого або темно-синього кольорів.

The Diamond Birkin, близько 290 тисяч доларів

Цей виріб виготовлений зі шкіри морського крокодила Porosus з білим золотом і діамантами, сумки цієї колекції доступні в різноманітних кольорах. Яскраво-червона Diamond Birkin 35 була продана 2021 року за 289,9 тисячі доларів, тоді як чорна Diamond Birkin 25 – за 240, 2 тисяч доларів у 2017 році.  

Limited Edition and Custom Niloticus Crocodile Birkins, 207 тисяч доларів

Подібно до The Himalaya Birkin, вироби даної колекції виготовлені зі шкіри нільських крокодилів, але пофарбовані в різноманітні кольори, можуть мати фурнітуру із золота, рутенію або паладію. Hermès пропонує для VIP-клієнтів особливі сумки, створюючи унікальні Birkins Special Order, які мають штамп у формі підкови поруч із логотипом бренду.  

Лімітоване видання So Black Birkin 30 було продано за понад 200 000 доларів США у 2019 році.

Читайте також: Як Джейн Біркін вплинула на моду: іконічні образи та сумка «Біркін».

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).