Малюнки долі. Історія карт Таро від початку до сьогодні

Матовый глянец
04.12.2023
ТЕКСТ: Богдан Зінченко
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Таро зараз переживає справжній бум. Книжкові видавництва випускають величезні наклади вже наявних колод, а також карти з ілюстраціями сучасних художників. Дизайнери, режисери, музиканти все частіше звертаються до образів Таро. Випускаються книги, відкриваються школи, тарологи множаться наче гриби після дощу. Чого вартий тільки різноманітний мерч: щоденник таролога, ворожильні підстилки, кристали, амулети, свічки – і це тільки те, що на поверхні. Справжня індустрія. За даними Forbes, ринок карт Таро зріс на $1,3 млрд тільки за 2022 рік. Вражає, чи не так? І нам здається, що ми вже всі знаємо, що таке Таро… Можливо. Але дечого ви все-таки не знаєте.

Таро – карткова гра, що виникла близько 1600 року. Колода складається з 78 карт, поділених на дві групи. Старші Аркани включають 22 карти з унікальними архетипними образами, як-от Диявол, Закохані, Сонце, Місяць, Справедливість та інші. Молодші Аркани складаються з решти 56 карт, поділених на чотири масті: Жезли, Мечі, Диски та Кубки. Кожна масть має придворні карти: Король, Королева, Лицар (Принц), Паж (Принцеса) та номерні карти (фоски) від 10 до 1 (Туз).

  • У грі в Таро Старші Аркани називають козирями. Щоб розрізнити carte da trionfi (карти козирів), італійці ввели слово tarocchi (в однині tarocco). Карти завжди використовувалися не лише для гри, а й для ворожіння або передавання таємних сакральних знань.
  • У XII столітті в Китаї та Японії з'явилися дерев'яні й бамбукові картки, подібні до карт. В Індії у той же період з'явилася гра під назвою ганджіфа – круглі карти, поділені на чотири масті. Вона популярна й донині.
  • Мамелюки (IX-XIX століття) мали свою карткову гру, що нагадувала Таро, з 78 картами, 22 козирями, 4 мастями та номерними картами. Мамелюки, або яничари, були привілейованими воїнами, що набиралися з дітей Причорномор'я – з Черкесії, Грузії, а також Великого степу півдня України.
  • У XIV столітті в Європі вже існували письмові згадки про картярство, зокрема в Германії. Однією з найдорожчих карткових ігор була Hofämterspiel – аристократична гра з переліком тогочасних професій.

Перша колода спеціально для ворожіння з'явилася наприкінці XVIII століття у Франції. Вона мала назву «Книга Тота або Дорогоцінна колекція таблиць Доктрини Меркурія, в якій міститься царський шлях людського життя».

Її автором був француз Жан-Батист Альєтт, відомий як Еттейла, один із «батьків-засновників», популяризатор Таро, містик, окультист, ворожбит. На його сеанси гадання на картах Таро були величезні черги! Але:

  • Ніхто досі не знає, який насправді вигляд мав Еттейла.
  • Він не мав повноцінної освіти, писав не дуже добре та з помилками.
  • Еттейла став першим, хто склав і опублікував повний перелік всіх значень карт Таро.
  • Всі колоди карт, випущені після Еттейли, майже наполовину складаються з його робіт.
  • Винаходи Еттейли включають карту-сигніфікатор, прямі та перевернуті карти та їхнє значення, поєднання астрології та алхімії з картами Таро, введення поняття поєднання карт, а також введення понять мажорних та мінорних карт.
  • Колода Еттейли була абсолютним монополістом протягом 120 років серед окультних колод. Тобто за 120 років, з 1789 по 1909-й (колода Вейта), було випущено тільки одну колоду (та й ту тільки зі Старшими Арканами). Всі колоди того часу базувалися тільки на традиції Еттейли.

 Наступна найпопулярніша революційна колода була випущена у 1909 році англійським видавництвом «Райдер та сини», за що отримала назву колода Райдера – Вейта. І тільки зараз видавництва починають вказувати справжніх авторів цієї колоди – саме того Артура Едварда Вейта й Памелу Колман Сміт, популярну на той час ілюстраторку. Вони обидва були членами окультного «Герметичного ордену Золотого Світанку». У цьому ордені, до речі, існувала своя окрема колода Таро, що теж базувалася на традиції Еттейли, правильно визначена як колода Вейта – Сміт.

Що ви не знаєте:

  • Хто насправді створив цю колоду – достеменно так і невідомо. Сам Вейт у статті 1909 року «Таро як Колесо фортуни» загадково писав: «До того ж ми заручилися допомогою особи, яка надзвичайно обізнана у цій справі...».
  • Легендарна зміна місць карт Сили та Справедливості не має жодної логіки, як немає її у поясненнях самого Вейта: «…за причинами, які мені видалися достатніми». Річ у тім, що ніхто достеменно не знає правильного порядку карт. Приміром, група колод Вісконті – Сфорца. Це дуже гарні італійські, розписані вручну середньовічні карти Таро. Їх збереглося лише 271 з 15 різних колод, у деяких усього по одній карті. І так, всі вони без нумерації. Оригінали карт легендарної колоди зберігаються частково в Бібліотеці П'єрпонта Морґана в Нью-Йорку, Академії Каррара та колекції родини Коллеоні в Бергамо.

  • Революційно промальовані фоски – не новина, що визнає сам Вейт у своїй книзі «Ключ до Таро» (1909), де він пише: «Що стосується Малих Арканів, то вони перші в сучасному світі, але не перші в історії, у яких є не тільки знаки мастей, а й картинки». Яскравим прикладом є Трійка Мечів – серце, пронизане трьома мечами. Саме таке зображення на карті Трійки Мечів має італійська колода XV століття «Сола Буска», фотографії якої були подаровані Британському музею в 1907 році, за три роки до появи колоди Вейта.

  • Карта Повішений теж змінилася, але не факт, що це зробив Вейт. Швидше за все, вона просто використовувалася вже зміненою. Раніше вона була однією з чеснот – Розсудливістю. Але через помилку невідомого друкаря тепер на ній зображена людина догори дриґом.
  • Вейт дуже заплутано описує значення карт. Наприклад, Старший Аркан Зірка: «Збитки, крадіжка, нужда, занедбаність; за іншою версією – надія та світлі перспективи». Або Туз Жезлів: «Створення, винахід, здійснення сили... джерело, народження, чоловіча сила... гроші, статки... додаткове значення: усіляке лихо». Тож сучасна система Таро Вейта створена, ймовірно, його послідовниками, а саме Іден Ґрей (1901–1999) та Рейчел Ґрейс Поллак (1945–2023).

 Сукупна праця таких людей, як Антуан Кур де Жебелен (1725?–1784), Еттейла (1738?–1791), Еліфас Леві (1810–1875), Поль Крістіан (1811–1877), Папюс (1865–1916), Семюел Ліддел «МакҐрегор» Мазерс (1854–1918), Алістер Кроулі (1875–1947), подарувала нам три основні школи Таро:

  • Загальне так зване марсельське Таро;
  • Таро за системою Вейта – Сміт;
  • Таро Тота за системою Алістера Кроулі.

Існує також четверта – збірна солянка з усіх інших.

Декілька загальних цікавих фактів: 

  • Старші Аркани Таро використав у своїй праці Карл Ґустав Юнґ (1875–1961) – швейцарський психоаналітик, психолог, філософ культури, родоначальник психоаналізу. Він вперше запропонував низку філософських концепцій: архетип, колективне несвідоме, комплекс, синхронічність. Архетипи – це і є старші Аркани Таро, а їх взаємодія – це все інше. До речі, Юнґ також був членом «Герметичного ордену Золотого Світанку».
  • Аркани Таро можна знайти на зображеннях стародавнього Єгипту. Візьміть будь-якого фараона або його дружину на троні – це Імператор та Імператриця. Маг, Ієрофант, Жриця, Диявол, Смерть – фігури божеств. Фараон на колісниці – от вам і Сьомий Аркан. Фараон між Ізидою і Нефтидою, а зверху крилата Скорбота – чим не Шостий Аркан «Закохані» з марсельського таро? У «Етимологічному словнику французької мови» Кур де Жебелен пише про єгипетське походження карт Таро: «Таро. Стародавня книга мудрості. Була навмисне замаскована давньоєгипетськими жерцями під колоду гральних карт. Карткова колода поширена в Німеччині, Італії та Швейцарії. Це єгипетська система, її назва складається з двох східних слів – Tar і Rha (Rho), що означає «царський шлях». Власне кажучи, вона й пережила століття саме тому, що залишалася нерозпізнаною як книга мудрості».
  • Англійський музикант, співак, автор пісень Стінг у 1993 році записав пісню Shape of My Heart. Прочитайте уважно її слова – вона про таролога та його Таро. Як стверджує сам Стінг: «I used to do tarot readings, but it got too scary». 

 

  • Існуєдивовижний італійськийСадТароНікідеСен-Фалль(1930–2002) – французькоїтеатральноїхудожниці, скульпторки. ВонастворилайогопідвпливомГаудівмістечкуГаравіччио(100 кмнапівнічнийзахідвідРима), іцебуларомантичнатаводночастрагічнаісторія. Вона не мала дітей, тож, отримавши спадщину, вирішила залишити нащадкам спогади про себе. Придбала разом із братами ділянку землі й протягом останніх 20 років свого життя створювала неперевершений сад, наповнений 15-метровими скульптурами Арканів Таро. Фактично ожививши навколишні села, вона навчила місцевих збіднілих фермерів роботі з глиною, що стало для багатьох із них новою професією. Парк, відкритий у 1998 році, працює дотепер.

  • Британський музикант, співак, актор Девід Бові у листопаді 1975 року створив п'ять шовкографій, на які його надихнули ідеї англійського окультиста Алістера Кроулі. Ця робота має назву «Магічна серія: Коханці, Смерть, Зірка, Місяць, Земля». Вона залишається маловідомою навіть найвідданішим прихильникам Бові. Шовкографії були показані лише одного разу на виставці «Девід Бові: нове афроязичництво 1975–1995». Сьогодні ці роботи представлені в лондонській галереї Masterpiece Art. Виставка, що посилається на образ астронавта майора Тома, вперше створеного Бові ще у 1969 році в його першому хіті До речі, саме цей персонаж приніс Девіду Бові шалену популярність. 

  • Модний Дім Dior у 2021 році випустив колекцію, натхненну символікою карт. 

Це лише крихітна частинка захопливого світу Таро. Історія не скінчилася, попереду – багато таємниць і неймовірних, захопливих вражень. Наприкінці – єдине і найголовніше: Таро працюють!

Філософ Талес із Мілета ще у VI столітті до н.е. залишив на стіні Дельфійського храму ключ до розуміння ролі оракулів: «Пізнай себе!». Цей напис – про важливість самопізнання та самовизначення в будь-яких пророцтвах. Ворожба ворожбою, але тільки ми несемо відповідальність за свої вчинки.

Таро нагадує сеанс самоаналізу, заглиблення та пошук відповідей у власному підсвідомому, нехай і через колективне несвідоме. Всупереч таємничості та магічності механізмів, дія та результати Таро говорять самі за себе. Люди, що використовують Таро, беруть на себе відповідальність за ухвалення рішень. А слідуючи порадам цих карт, отримують кращі результати! Виявляється, що це допомагає їм більше розуміти себе, оточення, обставини та краще взаємодіяти одне з одним.

Передбачення майбутнього можливе, в чому я глибоко переконаний, і це підтверджується моїм і не тільки моїм досвідом. Але, на мою думку, незворотність у передбаченнях (прогнозах Таро) мають лише певні вузлові точки, надзвичайно важливі, доленосні, поворотні моменти життя. Як не крути, ігноруй поради Таро чи наслідуй – все одно такі події стануться. Тож Таро може служити певною картою шляху, а от як прямувати до цих важливих поворотних точок – це вже індивідуальний вибір людини.

Кожен шлях унікальний, але з Таро ви можете значно спростити собі життя. Просто треба широко розплющити очі – і нарешті побачити…

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).