Fashion Against Sport. Чому Олімпійські ігри можуть нашкодити французьким люксовим брендам

Матовый глянец
09.01.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Падіння продажів, руйнування фасадів тощо
ПОДЕЛИТЬСЯ

У липні 2023 року оголошено офіційного партнера літніх Олімпійських ігор в Парижі — конгломерат LVMH. Репрезентація брендів компанії в рамках змагань отримала широке поле. Так, ювелірний Дім Chaumet розробить дизайн медалей, мережа косметичних магазинів Sephora виступить спонсором естафети вогню, а група Moët Hennessy створить welcome-набори. Незважаючи на те, що LVMH та його Будинки стали частиною масштабної події, експерти сфери висловлюють своє збентеження щодо майбутнього спортивного заходу та його впливу на французькі модні бренди.

Бернар Арно

Олімпійські ігри — подія, яка щороку стає причиною для відвідування країни-хоста для безлічі іноземних туристів. При цьому соціальні дослідження вказують, що проведення заходу спонукає й економічні наслідки для держави. Наприклад, у Лондоні 2012 року, за даними Європейської асоціації Туроператорів (ЕТОА), спостерігався спад доходів туристичної індустрії, що оцінюється приблизно в 1,5 мільярди фунтів стерлінгів. Схожа ситуація відбувалася й у Пекіні влітку 2008 року — тоді сфера втратила 30% щорічних прибутків. На такі цифри впливає тимчасовість проведення Олімпійських ігор, проте, розглядаючи довгострокову перспективу, спортивний захід передбачає покращення економічної та соціальної ситуації країни (зведення нових об’єктів інфраструктури, збільшення робочих місць тощо).

Вплив Олімпійських ігор на модну економіку

Розвиваючі одні сфери економіки, Олімпійські ігри стають приводом суперечки для інших галузей. Винятком не стала модна індустрія Парижу, експерти якої занепокоєні майбутніми наслідками. Французька Федерація моди вже була змушена змістити терміни проведення кутюрного Тижня моди. Покази проходитимуть з 24 по 27 липня, на тиждень раніше, ніж зазвичай. Крім того, організація має на меті скласти перелік з 200 місць, де зазвичай проводяться модні заходи, аби дізнатися доцільність їх використання влітку 2024 року.

Падіння продажів

Експерти сфери моди прогнозують падіння продажів предметів люксового сегменту на час проведення літніх Олімпійських ігор. Також період «занепаду» може спостерігатися й впродовж певного періоду після закінчення змагань. Виконавчий директор комітету Comité Colbert Бенедікт Епіне вважає, що сфера моди та культури зазнає не кращого періоду для свого розвитку.  

«Є побоювання, що це буде просто жахливий період для бізнесу та культури, бо той тип туриста, який приїде на Олімпіаду, навряд чи є тим самим, що піде до музеїв чи стане клієнтом наших модних будинків», — ділиться Епіне.

Вандалізм та крадіжки

Масштабні заходи, зокрема Олімпійські ігри, стають каталізатором для вандалізму та крадіжок. Кишенькові крадіжки та шахрайства залишаться загрозою для заможних районів міста, розкішних закладів та навколо туристичних пам’яток. Одними з головних цілей грабіжників традиційно будуть годинники, сумки та інші предмети розкоші. До того ж, розбиття вітрин, пошкодження фасадів, зруйнування екстер’єрного декору — все це може спіткати французький бізнес через натовпи та скупчення людей.

Літні Олімпійські ігри 2024 року є серйозним викликом для Парижу, особливо для модної та культурної індустрій. 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).