Інтер’єр – це природна проекція душі: апартаменти Габріель Шанель на rue Cambon в Парижі

Стиль жизни
05.12.2023
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
Символізм, нумерологія та астрологія в інтер'єрі
ПОДЕЛИТЬСЯ

Людям притаманна глибока віра в символізм речей, що здатні приносити удачу, успіх або ж загальний добробут. Створюючи затишок у власній квартирі або ж будинку, мимохіть кожен надає меблям та аксесуарам важливого значення, адже «інтер’єр – це природна проекція душі». Даний вислів належить культовій французькій дизайнерці та засновниці модного дому Chanel – Габріель Шанель. 

Габріель Шанель створила позачасовий, бароковий і гармонійний у своїй еклектиці інтер’єр апартаментів за адресою вулиця Камбон, 31, Париж. Вона не тільки зуміла відобразити мистецьку дружбу з найвизначнішими творцями того часу, впровадити еклектичне та модерністське бачення свого стилю, за кожною деталлю якого можна вивчати історичні епохи, а й навколо себе зосередила магічний вплив нумерології, не дарма ж найвідоміший парфум має промовисту назву Chanel №5, символів і талісманів. 

Пропонуємо зазирнути крізь десятиліття в апартаменти Мадемуазель Шанель, аби віднайти закодований символізм речей та насолодитися вишуканим смаком дизайнерки. 

Мадемуазель Шанель була надзвичайно вільною та сміливою у своєму виборі не тільки життєвих орієнтирів, а й предметів інтер'єру. У її квартирі поєдналися епохи, стилі за цілі цивілізації: предмети зі Стародавньої Греції та Єгипту в тандемі з предметами з Китаю та Італії, зокрема Венеції. Апартаменти містять велику колекцію мистецтва 18 століття та її власної епохи. Крізь такі поєднання вона виразила масштаби своєї допитливості та еклектичності. Краса китайських лакованих ширм, пишність люстр з гірського кришталю та дзеркал у стилі бароко підкреслюють простоту природних матеріалів, м'якість і глибину тональностей. Квартира, де все ще відчувається присутність Мадемуазель, продовжує залишатися невичерпним джерелом натхнення для творчих світів Chanel.

ВЕНЕЦІЯ ТА ЛЕВИ 

Вперше вона відвідала Венецію влітку 1920 року зі своїми друзями Місією та Хосепом Марією Серт, рятуючись від депресії, що була спричиненою смертю її коханого – Артура «Боя» Кейпела. Місто, геральдичним символом якого є Лев, заново вдихнуло почуття сили та краси в Коко. Відтоді одним з головних символів її життя та модного дому став лев, зображення якого було вигравіювано на гудзиках її твідових костюмів. Лев – джерело натхнення Мадемуазель, улюблений образ, обіграний у дизайні ювелірних прикрас Chanel. Образ величного хижака проходить крізь її життя й очевидною метафорою, адже Шанель народилася 19 серпня під сузір’ям непокірного й пристрасного Лева. Бувши шанувальницею астрології, вона вірила у дійсність гороскопів та прогнозів.

«Я Лев, і як він, я показую свої пазурі, щоб захистити себе. Але, повірте, я страждаю більше від того, що завдаю болю, ніж від того, що боляче роблять мені», – говорила Габріель Шанель.

ДЗЕРКАЛЬНІ СХОДИ

Символом квартири є сходи з модерністськими акцентами. Звивисто вони ведуть з першого поверху до салонів високої моди на другому поверсі, а потім з апартаментів до творчої студії та ательє на верхніх поверхах. Спроектовані в стилі ар-деко, з геометричними лініями чорних кованих бильць, сходинками, вкритими бежевим килимом, стінами, викладеними дзеркальними смужками, що множать відображення і розсіюють світло в стилі кубістичного живопису, сходи є естетичним маніфестом, який оспівує витончену чистоту і розкішну строгість.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

ПЕРЕДПОКІЙ

Передпокій – частина квартири, що задає настрою подальшим інтер’єрним рішенням. На відміну від витриманого у своїй стилістиці простору сходів, передпокій занурює у театральний всесвіт, барокову та елегантну атмосферу. Єдиним зв'язком між сходами та квартирою є дзеркала.

У цій частині квартири особливої уваги заслуговують коромандельські ширми, які стали першим естетичним «коханням з першого погляду» Габріель Шанель. Відкриттям вона завдячує Артуру «Бою» Кейпелу. Відтоді вона колекціонувала китайські лаковані ширми, поки не зібрала близько двадцяти штук. Вона вбачала в них спосіб відтворити свій дім будь-де, розгортаючи чи складаючи їх відповідно до своїх потреб. Габріель надзвичайно захоплювалася ідеалізованою культурою Китаю, могла годинами вивчати образи феніксів, камелій та пейзажів, виконаних в золоті та мерехтливих кольорах, на предметах інтер’єру. 

Дорогоцінним предметом колекціонування, розміщеним у передпокої, є прусське дзеркало 18 століття з восьмикутною позолоченою дерев'яною рамою, увінчаною двоголовим орлом. Можливо, саме формою дзеркала надихалася Шанель при створенні флакона для своїх перших парфумів N°5 у 1924 році. 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

САЛОН

Серцем квартири є салон, кімната, яку вона залишила для читання, де вона приймала друзів, працювала і неодноразово позувала великим фотографам. Елементи інтер’єру вступають у таємний діалог. Стіни салону, обтягнуті полотном, яке вона покрила золотою фарбою, нагадують про Венецію та золото Торчелло й Святого Марка, а також про фрески Жозе Марії Серта. 

Велика кімната освітлюється кришталевою люстрою, що приховує потаємні символи. Серед підвісок, вирізаних з гірського кришталю, аметисту та димчастого кварцу, можна помітити літеру G – Габріель; подвійну C, B – Бой Кейпел та W – герцог Вестмінстерський; цифру 5, а також квіти камелії. 

Центральною частиною салону є бежевий замшевий диван незвичайних пропорцій. Глибокий бежевий колір замші нагадує колір мокрого піску на пляжі в Довілі, де вона любила бувати. Крісло та дерев'яний стілець 18 століття  також оздоблені цим матеріалом у світлішому відтінку.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

МАГІЯ ЦИФР. П’ЯТЬ

Крім астрології, Габріель Шанель вірила в нумерологію і вважала, що її щасливе число – п'ять. Її знак зодіаку Лев – п’ятий у циклі, вона мала п’ять улюблених кольорів: білий, чорний, бежевий, золотий і червоний; а у її перші ювелірній колекції Bijoux de Diamants 1932 року було п'ять основних тем: комета, сонце, бант, бахрома і перо. 

Ця цифра стала неодмінним талісманом дому Chanel. Навколо сакральної п'ятірки пов'язана й історія створення Chanel № 5. Ернест Бо створив парфум з букета 80 інгредієнтів, представивши кілька готових варіацій у пронумерованих пляшечках. Звісно, Шанель обрала флакон під номером 5. Навіть класична сумка дому Chanel «2.55» містить цю цифру, а у самій назві зашифрована дата його створення – лютий 1955 року. 

ПШЕНИЧНИЙ КОЛОС 

Ще одним символом модного дому та особистим талісманом Коко Шанель була пшениця. Мотив колосу можна простежити в ювелірних виробах, а також модних колекціях. Крім цього, композиції з пшеницею присутні по всій квартирі, чи то в букетах, особливо в передпокої та салоні, чи як основа, виконана у формі пшеничного снопа, позолоченого металевого столу зі скляною стільницею, що створена під замовлення Робером Гуссенсом. 

Сальвадор Далі був близьким другом Габріель, тож у 1947 році подарував дизайнерці картину в її колекцію: невелике полотно із зображенням колоска пшениці на чорному тлі. Цей ізольований колос, написаний у натуралістичній манері, має в основі динамічний рух. Незвичайна композиція цього натюрморту несе відбиток сюрреалізму, характерний для живопису художника. 

ЛЕВИ

Салон пронизаний образом лева, що перебуває у різноманітних позах, виконаний у бронзі, мармурі й дереві. Дуже чутлива до символів, мадемуазель побачила в царі звірів не лише реінкарнацію влади, але й захисну силу, яка в месопотамських традиціях нібито відвертає негативні впливи. Так, у золотій рамі об’ємно розташовується голова лева, що тримає в пащі колосся пшениці, яке видно лише тоді, коли раму знято. 

КРИШТАЛЕВІ КУЛІ 

Габріель Шанель мала величезну любов до стародавніх цивілізацій, межувала між духовністю та марновірністю. Поєднавши ці категорії, Робер Гуссенс створив композицію зі скляної кулі люстри салону та сріблясто-бронзової підставки, що зображує трьох левів, натхненною перським п'єдесталом, що зберігається в Національному музеї Ірану.

Захоплена виробами з гірського кришталю, вона замовила у Гуссенса букет камелій, упродовж життя збирала кришталеві кульки, які розставляла на столиках салону. Шанель оточувала себе процесійними хрестами з гірського кришталю і навіть зберігала дерев'яного Будду.

КАМЕЛІЇ 

Камелія – це квітка, образ якої став ще одним символом модного дому та талісманом для Габріель. Давньогрецький символізм цих лаконічних квітів був для неї близьким. Згідно з легендою, розгнівана богиня Венера перетворила на квітки камелії красунь з крижаними серцями, які відмовили її синові Купідону. Саме тому ці чудові білі рослини не мають запаху. Коко Шанель говорила, що біла камелія, яка нічим не пахне, – єдина квітка, яка не відволікає від аромату улюблених парфумів. Вона активно використовувала образ квітки в інтер’єрі. 

КАБІНЕТ

У кабінеті можна знайти найцінніші китайські  ширми в її колекції, а їхні панелі покривають частину стін у кімнаті, утворюючи єдиний декоративний елемент. Диван і бержер 18 століття, кришталева люстра, журнальний столик, спроектований Робером Гуссенсом, а також вівтарний столик в червоному лаку періоду Мін, створюють розкішний, водночас досить мінімалістичний інтер’єр. На робочому столі, поряд з цигарками й ножицями, завжди стояла найулюбленіша статуетка лева. 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

ЇДАЛЬНЯ

Опиняючись у їдальні апартаментів, здається, ніби потрапив у замок, настільки розкішний декор представлено в кімнаті. Дві величезні складні ширми з десятьма і дванадцятьма панелями, восьмикутні італійські дзеркала, що відбивають світло великої кришталевої люстри, венеційська консольні столики з алегоріями літа та осені, мармурове погруддя на каміні.

Обідній стіл у стилі Людовика XIII, на якому розміщені бронзові леви та позолочені мушлі, запрошує гостей до вишуканої вечері. Навколо нього стоїть вісім стільців у стилі Людовика XVI, оббитих шкірою. Страви Габріель Шанель були легкими й подавалися на вишуканому посуді: порцелянові тарілки й позолочені столові прилади, прикрашені її ініціалами GC. Габріель Шанель ніколи не залишала поза увагою жодної деталі.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Досі, через п’ятдесят років після смерті Габріель Шанель, апартаменти за адресою вулиця Камбон, 31, залишають спогади й присутність духу засновниці модного дому. Символи й талісмани, любов до астрології та нумерології, еклектичне бачення та бажання втілити внутрішню проекцію душі в інтер’єрі – у симбіозі створили вишуканий, культовий та магічний простір Chanel. 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).