Святковий борщ з качкою та копченими грушами

Foodie
30.12.2023
ТЕКСТ: Олексій Нілов
Рецепт від Олексія Нілова
ПОДЕЛИТЬСЯ

Моїм першим словом було «борщ», про що свідчать записи в дитячому фотоальбомі: «На дачі підійшов до каструлі, підняв кришку й сказав: "Борщ!"». Генетика — страшна сила. Нещодавно хвалився мамі, що придумав варити борщ на качиному бульйоні, на що вона відповіла, що її бабуся з грецьким ім'ям Олімпіда, яка жила на Кавказі, завжди варила борщ на качці для свого чоловіка Никифора та їхнього сина Олексія, мого дідуся. Тому сьогодні ухвалено рішення подати борщ на качці та з одним важливим акцентом — закарпатськими копченими грушами. А далі — хоч кінець світу

Отже, беремо трилітрову каструлю, 2 качині ніжки конфі, 1/2 середньої капусти, 5 середніх картоплин, 1 середню моркву, порцію заправки для борщу з буряків та томату, пару гілочок чебрецю, 2 лаврові листи, пучок петрушки, 1 чайну ложку сванської солі, 2 чайні ложки копченої паприки, 3 копчені груші, 1 столову ложку цукру. Для подачі: запечене сало, горілка, сметана, гірчиця з білими грибами та коньяком.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

Якщо ви не знайдете готові качині ніжки конфі в жирі, візьміть свіжі та зваріть бульйон. У каструлю скласти ніжки та влити жир, додати чебрець, прогрівати 5 хвилин. Картоплю та моркву очистити, нарізати, додати до качки, залити гарячою водою, накрити кришкою, залишити на сильному вогні на 10 хвилин. Витягти з каструлі ніжки та відокремити м'ясо від кісток, нарізавши його невеликими шматочками або розібравши руками на волокна. Тим часом нашаткувати капусту і додати її в каструлю. Готувати 10 хвилин. Далі додати в каструлю лавровий лист, сванську сіль, паприку, груші та накрити кришкою. Через 5 хвилин кипіння додати заправку для борщу, цукор та качине м'ясо. Готувати на повільному вогні 15 хвилин. Наприкінці додати дві жмені рубаної петрушки. Залишити борщ під кришкою ще хвилин на 20, якщо вистачить витримки. Подавати зі сметаною, горілкою, житнім хлібом та запеченим беконом із гірчицею.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).