Культурний гід: 8 головних виставок лютого у Києві

ПОДЕЛИТЬСЯ
Ретроспективи видатних митців і сучасне мистецтво
ПОДЕЛИТЬСЯ

У столиці останній місяць зими буде наповнений знаковими мистецькими подіями. Упродовж тижнів проходитиме значна кількість виставок: від рефлексій митців на тему снів і підсвідомості, барвистої ретроспективи творчості Бориса Єґіазаряна до творів видатних Соні Делоне й Олександра Архипенка. Про головні експозиції цього лютого в Києві — в добірці L’Officiel Online.

«Зустрічі. Прощання»

Коли: до 11 лютого 

Де: Національний музей «Київська картинна галерея»

Юрій Денисенков — київський живописець, що працює з темами пам’яті, самотності, страху й самотності людини в урбаністичному соціумі. Нова експозиція митця «Зустрічі. Прощання» метафорично розкриває дві теми воєнного буття українців: зустрічі (обійми) та прощання (прірви від вибухів). «Зустрічі й прощання з’єднуються в єдиному образі. Стан між найщирішою радістю та гірким болем. Зображення, як спогад, який неможливо втримати в пам’яті. Залишається тільки відчуття дотику, швидкоплинного, що зникає в чорній вирві війни», — йдеться в анонсі виставки.

«Бачити сни»

Коли: до 18 лютого

Де: Музейно-виставковий центр Музею історії міста Києва

Рефлексивні роботи 36 українських митців на тему сновидінь і марень презентували в межах виставки сучасного мистецтва «Бачити сни». У живописі, фотографії, інсталяції, графіці й асамбляжі творці демонструватимуть межу між реальністю та фантазією, де існують захопливі, але водночас жахливі світи снів і підсвідомості. 

«Ідея проєкту народилась у дні страшних обстрілів в Україні, коли страшно було лягати спати, бо засинаючи, поринав у інший світ, а прокидався від сирени й вибухів», — зазначили куратори експозиції Олена Єрмоленко та Валерій Лещинський.  «Коли страшно лягати, а ще страшніше — прокидатись… Нам цікаво було проаналізувати та прослідкувати ці емоції у творах митців, бо митець завжди відчуває більш тонко й має інструмент це висловити у своїх творах».

«По живому»

Коли: до 25 лютого

Де: Виставковий центр Національного Історико-Меморіального заповідника Бабин Яр

До міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту двоє сучасних українських митців Матвій Вайсберг та Олександр Животков представили виставковий проєкт «По живому». У межах експозиції також будуть презентовані документальні відеоархіви трагічних наслідків Голокосту в Україні й спільна відеоробота «Війна» режисера Олега Соснова, фотографа Олександра Глядєлова та композитора Антона Байбакова, створена за хронікою першого року повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

«Гранат. З рубінів і перлів»

Коли: до 25 лютого

Де: Національний музей «Київська картинна галерея»

Виставка «Гранат. З рубінів і перлів» стане ретроспективою робіт українського митця вірменського походження Бориса Єґіазаряна, який працює з біблійними темами й поєднує вірменські традиції у барвистих творах. Як зазначають в анонсі, виставка також стане «одою поєднання культур в одній душі — вірменської та української». Кожна зала розкриватиме творчість митця: її символізм і те, як зрозуміти художника. Експозицію Борис Єґіазарян присвятив вірменсько-українському режисеру Саркісу Параджаняну. 

«Висвітлення»

Коли: до 25 лютого

Де: Мала Галерея Мистецького арсеналу 

Михайло Палінчак — український документальний і вуличний фотограф, із 2014 по 2019 рік був офіційним фотографом Президента України, автор фотокниги «Анамнез» і артвидання «Обличчя Майдану». Його фотороботи фіксують незворотні наслідки війни та воєнні злочини росії в Херсоні, Ізюмі, Бучі та Ягідному. Праці фотографа також зображають місця, де життя видається наче звичайним: на волонтерських складах, в переселенських квартирах і у літніх пейзажах. Зазначається, що на експозиції «Висвітлення» представлені фотографії із високою сенситивністю.

«Коли все добре стало добрим і пішло, а все зле звільнилось» 

Коли: До 28 лютого

Де: Мистецька галерея The Naked Room

На першій виставці нового року у галереї The Naked Room будуть представлені роботи художниці Христини Мельник. Українська мисткиня використовує подвійну силу образів у своїх працях. Під впливом доробку філософа Жоржа Батая вона прагне передати відчуття сакрального через ідею стражденного тіла. На експозиції буде також презентована перша частина великого вівтаря, натхненного епохою Північного Відродження, над яким Христина Мельник працювала останній рік.

«На теренах чужини»

Коли: до 2 березня 

Де: Галерея НЮ АРТ

Співзасновниця орфізму Соня Делоне, футурист Давид Бурлюк і кубіст Олександр Архипенко — одні з 20 видатних українських митців, роботи яких представлені на виставці «На теренах чужини». Експозиція охоплює твори іменитих художників першої половини XX століття, що емігрували з України у складні часи, водночас залишили вагомий слід на світовій культурі. 

«100 років авангардному музею»

Коли: до 7 березня

Де: Музей театрального, музичного та кіномистецтва України

Торік Музей театрального, музичного та кіномистецтва відсвяткував сторіччя, і нова експозиція в ньому покликана показати унікальність його історії. На виставці представлять перші експонати інституції, як-от скриню Межигіського вертепу з ляльками 1923-го, сценографію митців 1920-х років та оригінальні твори, отримані у 2023 році. Також презентують унікальні архівні фото з музейної колекції, відбитки негативів зі збірки «Березоля» та виставкові проєкти за участі музею — від 80-х до сьогодення, що репрезентують національний авангард. 

Читайте також: Про визнання Ілля Рєпіна українським митцем: імперські міфи vs реальність

 

 

 

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).