«Оскар-2024»: 6 фільмів-номінантів, які варто подивитися

ПОДЕЛИТЬСЯ
Кіноперегляд напередодні церемонії
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сезон нагород — у розпалі, водночас однією з найочікуваніших церемоній залишається «Оскар», що відбудеться вже 10 березня. Цьогорічні номінанти на престижну премію вирізняються багатоплановістю: від фентезійної комедії «Барбі», драматичного лідера номінацій «Оппенгеймера», химерної стрічки «Бідолашні створіння» до українського документального фільму «20 днів у Маріуполі». Напередодні церемонії «Оскар» L’Officiel Online зібрав 6 фільмів-номінантів, які необхідно подивитися — від юридичної драми «Анатомія падіння» до спортивної «Наяд».

«Американське чтиво» 

«Американське чтиво» — драматичний фільм, створений за романом Erasure Персіваля Еверетта й зрежисований Кордом Джефферсоном. У центрі сюжету — професор англійської літератури та зневірений письменник Телоніус Еллісон «Монк» (Джеффрі Райт), твори якого не отримали відгуку, оскільки вони не ґрунтуються на «стереотипних сюжетах про афроамериканців». Розчарувавшись, він під псевдонімом створює книжку, що збирає всі упередження, і нею одразу зацікавилося видавництво. Тепер головний герой перебуває на роздоріжжі — між власним цинізмом, грошима й совістю. Фільм здобув п’ять номінацій на «Оскар», зокрема як «Найкраща картина» .

«Наяд»

Події спортивної драми «Наяд» розгортаються довкола плавчині Діани Наяд, яка після завершення кар’єри стає спортивною журналісткою та у віці 60 років зважується на грандіозний вчинок. Вона вирішує перетнути пролив між Кубою й Флоридою шириною 165 кілометрів, до того ж стати першою людиною, що зробить це без клітки від акул. Головні ролі виконали Джоді Фостер, Аннетт Бенінґ і Ріс Іванс. Акторки Аннетт Бенінґ та Джоді Фостер стали номінантками в категорії «Найкраща акторка» й «Найкраща акторка другого плану».

 «Анатомія падіння»

Драматично-кримінальний фільм «Анатомія падіння» фокусується на історії, на перший погляд, ідеальної сім’ї, що проживає в гірському шале у Франції. Самуеля, який жив з дружиною й письменницю Сандрою, а також їхнім 11-річним сином із поганим зором, знаходять мертвим. Після його загибелі Сандру заарештовують з обвинуваченням у вбивстві чоловіка, водночас повністю це заперечує. Події фільму стають ще більш напруженими, коли свідком у суді стає їхній син Даніель. Стрічка отримала п’ять номінацій на «Оскар», включаючи категорію «Найкраща картина».

«Минулі життя» 

У центрі драми «Минулі життя» — друзі Ен На (Грета Лі) та Хе Сон (Тео Ю), що навчалися у сеульській школі, допоки Ен На не переїхала з батьками до Канади. Невдовзі вони знову натрапляють одне на одного в соціальних мережах, але дівчина обриває зв’язок через відсутність між ними можливого майбутнього. Вже в Нью-Йорку героїня стає драматургинею, змінює ім’я на Нору, а також перебуває в щасливому шлюбі з американцем Артуром, аж поки у місто не приїжджає Хе Сон, що стає початком їхнього роману. Фільм був номінований на «Оскар» у двох категоріях — «Найкраща картина» й «Найкращий оригінальний сценарій». 

«Залишенці»

Драматична комедія «Залишенці» розповідає історію трьох людей, які залишаються в школі на різдвяні канікули. Серед них скупий вчитель Пол, якого недолюблюють як колеги, так і учні, 18-річний школяр із не надто хорошою поведінкою Ангус, а також шеф-кухарка Мері. Разом вони утворюють чуттєвий, сімейний та різдвяний тандем, несподівано знаходять спільне й близькість. Фільм здобув п'ять номінацій від Американської академії кіномистецтва, зокрема як «Найкраща картина».

 «20 днів у Маруполі» 

Українська документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» висвітлює події в обложеному Маріуполі — перші два тижні бойових дій під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. У місті залишається українська команда Associated Press, що включає фотографа й режисера Мстислава Чернова, журналістку Василісу Степаненко, а також фотографа Євгена Малолєтку. Вони останні серед іноземних журналістів, що були присутніми в Маріуполі на той час. За роботу над фільмом команда «20 днів у Маріуполі» здобула Пулітцерівську премію. Фільм став номінантом у номінації «Найкращий документальний фільм» . 

Читайте також: Про жагу до життя: фільм «20 днів у Маріуполі» і його світове визнання

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).