Елізабет Тейлор: улюблениця Голлівуду, благодійниця й поціновувачка чоловіків і прикрас

Стиль жизни
27.02.2024
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
До річниці зірки Голлівуду
ПОДЕЛИТЬСЯ

Елізабет Тейлор стала однією з найвідоміших персоналій у світовій культурі. Її екстраординарна особистість органічно поєднувалася з унікальним відчуттям акторської гри, особливою чутливістю до людей та суспільно-політичною проактивністю. У річницю народження найбільшої зірки Голлівуду дізнаємося більше про виняткове життя Елізабет Тейлор. 

Шалена любов до чоловіків і прикрас 

Елізабет Тейлор загалом одружувалася вісім разів і двічі з Річардом Бертоном. З ним вона познайомилася на знімальному майданчику культового фільму «Клеопатра», де Річард зіграв Марка Антонія. Їхній шлюб охрестили «шлюбом століття», хоча й тривав він не довго. Бертон в ім’я любові подарував Тейлор діамант Cartier за 1,1 мільйона доларів. Придбавши його на аукціоні, він зазначив: «Діамант повинен бути на найпрекраснішій жінці в світі. У мене б стався припадок, якби він дістався Джекі Кеннеді або Софі Лорен».




«Ви не можете плакати на плечі діаманта, і діаманти не зігріють вас вночі, – сказала Елізабет, – але вони точно приносять задоволення, коли світить сонце».

Роль на мільйон 

Одного разу продюсер Волтер Вангер зателефонував тодішньому чоловікові Тейлор Едді Фішеру з пропозицією, аби вона зіграла головну роль у фільмі «Раптом минулого літа». Тейлор жартома відповіла жартома: «Звичайно, скажи йому, що я зроблю це за мільйон доларів». Такі умови були небаченими для того часу, однак продюсер згодився з ними. Так Тейлор стала першою голлівудською акторкою, яка отримала один мільйон доларів за один фільм. 

«Якщо хтось настільки дурний, щоб запропонувати мені 1 мільйон доларів за участь у фільмі, то я точно не настільки дурна, щоб відмовитися», - сказала Тейлор. 


Благодійниця й активістка 

Елізабет Тейлор відома своєї проактивної громадською позицією та підтримкою незахтщених соціальних груп. Після смерті її близького друга Рока Хадсона від СНІДу, у 1985 році вона активно почала проводити гуманітарну діяльність щодо боротьби зі смертельною хворобою. «Ви могли пояснити сенаторам, хто така Анджеліна Джолі, але нікому не потрібно було пояснювати, хто така Елізабет», – сказав Майкл Ісковіц, головний радник сенатора Едварда Кеннеді з питань ВІЛ. Тейлор мала силу доводити розпочате до кінця, тож її благодійна діяльність завжди мала позитивні результати. 


Плавання з акулами у 74 роки 

Тейлор до останнього насичувала своє життя неординарними подіями та відмовлялася спокійно доживати життя. Під час відпочинку на Гаваях 74-річна Елізабет забажала поплавати з акулами. Її підняли з крісла колісного та опустили в клітку з органічного скла посеред Тихого океану, аби та подивилася на акул. На Тейлор була біла футболка поверх суцільного купальника і велика кількість браслетів. Коли гід запропонував їй зняти прикраси, бо їхнє мерехтіння може розлютити акул, акторка відповіла: «А хіба не в цьому, бляха, суть?».

 

«Ви не жили, якщо не знали Елізабет», – стверджував Річард Бертон.
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).