Розквіт книгарень в Києві: мапа літературних Парфенонів міста

Стиль жизни
14.03.2024
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
Від Золотих Воріт до Подолу
ПОДЕЛИТЬСЯ

Віднедавна українське книговидання почало свій впевнений ренесанс: українці, зокрема кияни, купують все більше книг та долучаються до літературних дискусій; а нові книгарні відкриваються, адаптуючись до сучасних, подекуди інстаграмних, але однозначно культурних та соціальних реалій. 

Пояснити книгарневий розквіт досить складно через значну кількість факторів. На думку Луїзи Алябʼєвої, авторки блогів про Київ «thekyivlover» та про Чернівці «thechernivtsilover», колишньої SMM-ниці книгарень «Yakaboo» та книгарні «Book.ua», найбільше на це вплинуло кілька моментів: пандемія коронавірусу та повномасштабна війна з Росією. «Зокрема другий фактор став потужним імпульсом для розвитку українського книжкового ринку, а саме – відмова завозити, розповсюджувати та читати російськомовну літературу. У людей з’явилося бажання підтримувати «своє», бути дотичним до спільноти, зʼявилися книгарні (бо є попит на фізичні місця), книжкові клуби та нові обличчя на літературному поприщі. Бути розумним – модно. Я сподіваюсь, ця мода залишиться з нами надовго», – пояснює Луїза. 

Тепер, гуляючи вулицями Києва, містяни та гості столиці мають вибірку книгарень, де можна отримати справжній культурний досвід. Віднині книгарні – це не тільки стелажі з книгами, а простори для проведення подій, невеликі кавʼярні та затишні місця для посиденьок з друзями або наодинці. Пропонуємо дослідити київські книгарні, позначити їх на мапі міста разом з L’Officiel Online.   

Книгарня «Сенс» на Хрещатику 

Розпочинає добірку книгарня «Сенс», що віднедавна відкрилася на Хрещатику. Центральна вулиця міста поступово повертає собі своє історичне обличчя, збагачуючись культурними установами, зокрема книгарнями. На трьох поверхах розмістилися височезні книжкові стелажі, кавʼярня, кілька зон для читання та дитячий простір. Серед літератури можна знайти як книги українських видавців, так і іноземних.   

Вулиця Хрещатик, 34 



 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений Сенс на Хрещатику (@sens_khreshchatyk)

Книгарня-кав’ярня «Book.ua» на Золотих Воротах

Піднявшись вулицею Прорізна та дійшовши перетину вулиць Ярославів Вал та Лисенка, ви знайдете книгарню «Book.ua», розташовану у винятковій історичні будівлі. Особливою рисою літературного Парфенону є стелаж книг, присвячених архітектурі, важливим діячам та меценатам Києва. У просторі функціонує кавʼярня, тож єдине, що стримує не лишитися там назавжди, часові обмеження роботи книгарні. 

Вулиця Миколи Лисенка, 2/1



 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений book.ua [книгарня твого міста] (@bookua.store)

Книгарня «Сяйво книги» 

Почати предметне вивчення історії київських книгарень варто почати з найстарішої книгарні міста «Сяйво книги» на вулиці Великій Васильківській. Піднявшись розкішними сходами, ви опинитеся на другому поверсі і точно відчуєте виняткову, кінематографічну емоцію. 

Вулиця Велика Васильківська, 6 



Книгарня-кавʼярня «Readeat» на Олімпійській 

Жити в Києві і не знати про «Readeat» – літературний та книжковий злочин. Два поверхи ексклюзивної літератури, іноземні видання та великий простір для проведення кращих культурних досвідей. Книгарня пропонує вибірку платівок, які можна придбати або послухати під час неквапливого читання. 

Вулиця Антоновича, 50 



 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений Readeat. Книгарня-кавʼярня (@readeat_com)

Книгарня «Сковорода» на Подолі

Культурне життя Подолу не зупиняється ні на секунду, що, звісно ж, повʼязане з абсолютно намоленою атмосферою цієї частини міста. Книгарня «Сковорода», крім промовистої назви, містить виняткові стінописи Богдани Давидюк. Простір пропонує постійні літературні й філософська дискусії та зустрічі книжкового клубу. 

Вулиця Сковороди, 6



 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений Книгарня з кавою "Сковорода" (@skovoroda.book)

Читайте також: Мандрівка Києвом сторінками книг з Луїзою Аляб’євою: де зростав Серж Лифар, про першого київського олігарха та виняткову архітектуру

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).