Beauty-суперечка: коли вводити сонцезахисні засоби до своєї рутини

ПОДЕЛИТЬСЯ
УФ-індекс та групи променів
ПОДЕЛИТЬСЯ

З появою сонячних променів ми починаємо жити, проте чи думає так наша шкіра? Питання, коли вводити SPF-засоби до своєї beauty-рутини, викликає дискусії косметологів, дерматологів та інста-експертів. Одні адепти вважають, що сонцезахисні продукти потрібні нашій шкірі цілорічно, інші ж рекомендують використовувати SPF ситуативно. Нижче ми розповідаємо про типи сонячних променів та чому потрібно слідкувати за УФ-індексом.

Промені ультрафіолетового спектра

Існує три типи променів, і не всі з них є «ворогами» для шкіри. Так, УФ-промені групи С не проходять крізь атмосферу та не досягають поверхні Землі. Вони не впливають на фотостаріння, не викликають опіки та не провокують рак шкіри. З ростом кількості озонових дир відсоток УФ-променів групи С збільшується, проте наразі вони не становлять загрози.

Найшкідливішими вважаються промені груп А та В, які по-різному впливають на організм.

  • Ультрафіолетові промені групи А: впливають на шкіру цілий рік, на 90% проходячи крізь атмосферу, можуть проникати крізь хмари, скло та одяг. Такі промені руйнують колагенові й еластинові волокна, прокують фотостаріння та злоякісні меланоми. Окрім шкіри група А шкодить рогівці та сітківці очей: саме тому в сонячну погоду рекомендується носити окуляри, не зважаючи на сезон.
  • Ультрафіолетові промені групи В: на більшому рівні присутні в весняно-літній сезон та в теплих країнах. Промені групи В відповідають за засмагу шкіри, викликаючи пряме пошкодження клітин (сонячний опік). Вони не проникають крізь скло та одяг та є більш небезпечними на відкритому просторі.

Дерматологи рекомендують обирати сонцезахисні засоби, які захищають від обох типів випромінювання. Хімічні та фізичні фільтри в таких продуктах призначені для поглинання й відбиття ультрафіолетового світла та передачі його в вигляді дуже низької теплової енергії. Обираючи SPF-захист, звертайте увагу на маркування UVA/UVB.

Теорія «ситуативності» та УФ-індекси

Нанесення сонцезахисних кремів щодня може ускладнити доглядову рутину. До того ж, згідно з дослідженнями Всесвітньої організації здоров’я не все сонячне випромінювання зобов’язує нанесення SPF-засобів.

Якщо УФ-індекс сягає до 2 включно, промені не є шкідливими, у тому числі й для власників світлої шкіри. Індекс від 3 до 7 зобов’язує нанесення сонцезахисного крему, правильно підібраного одягу та пошуку тіні в обідній час. Якщо цифра сягає 8 та більше, рекомендується постійне перебування поза активним сонцем, використання SPF високого ступеню захисту, підбору капелюха та сонцезахисних окулярів.

Дізнатися УФ-індекс у вашому регіоні можна на зручній для вас метеорологічній платформі.  

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).