5 захопливих квір-романів, що варто прочитати цього літа

ПОДЕЛИТЬСЯ
Особисті та чуттєві історії
ПОДЕЛИТЬСЯ

L’Officiel Online зібрав п’ять найзахопливіших квір-романів, які варто прочитати цього літа. Історії про кохання на тлі комуністичних зламів, прийняття себе та про турбулентні й пристрасні стосунки — більше в нашій добірці з книгами від Вірджинії Вулф, Патриції Гайсміт і Джеймса Болдвіна.

Вірджинія Вулф «Орландо» (1928)

Знаковий роман Вірджинії Вулф «Орландо», що у 2019 році увійшов до переліку BBC найзахопливіших романів, є частково автобіографічним. Він натхненний романтичними стосунками авторки й поетеси та письменниці Віти Секвілл-Вест. Син останньої згодом назвав цей твір «найдовшим і найпривабливішим любовним листом в історії літератури».

У центрі сюжету — молодий аристократ в Англії за часів правління Єлизавети I, який містичним образом змінює стать і проживає три століття, не старіючи. У 1992 році роман був екранізований під однойменною назвою з Тільдою Свінтон у головній ролі.

Філіпп Бессон «Припини свої вигадки» (2017)

Бестселер французького письменника Філіппа Бессона «Припини свої вигадки» став переможцем на літературній премії Prix Maison de la Presse. Книга розповідає складну історію кохання, що починається понад два десятиліття тому між двома підлітками.

Перший — сором’язливий і сумлінний студент, син вчителя, а другий — харизматичний бунтівник із селянської сім'ї. Хоч таємні почуття між ними швидко дали про себе знати, згодом один із хлопців несподівано зникає з життя іншого. Лише через роки стає відомо, що це зникнення було пов’язано з неприйняттям себе, яке так і назавжди залишиться з героєм. 

Патриція Гайсміт «Керол» (2010)

«Керол» — роман відомий передусім своєю екранізацією за участі Кейт Бланшетт і Руні Мари від Патриції Гайсміт, авторки серії книг про Тома Ріплі. Вперше виданий під назвою «Ціна солі», він оповідає історію про звичайну 19-річну продавчиню з Нью-Йорка Терезу. Молода дівчина закохується в елегантну домогосподарку, яка переживає розлучення й бореться за опіку над єдиною донькою. На тлі 50-х їхня любов може призвести до багатьох втрат і турбулентностей.

Томаш Єндровський «Крізь темряву пливу» (2020)

Події книги польського письменника Томаша Єндровського розгортаються в Польській Народній Республіці. У сільськогосподарському трудовому таборі Людвік знайомиться з Янушем. Один із них потайки приносить книжку про кохання чоловіків, яка відкриває в них взаємні почуття. А втім, після табору вони опиняються з різних боків барикад. Януш просувається партійними сходами, а Томаш бере участь у протестах. Різні позиції призводить до розколу між закоханими й рішень задля виживання, що розділять їх між Нью-Йорком і Польщею.

Джеймс Болдвін «Кімната Джованні» (1956)

Інший значущий роман із переліку BBC найзахопливіших романів 2019 року написаний Джеймсом Болдвіном, класиком американської літератури та борцем за права афроамериканців. Книжка висвітлює життя молодого американця Девіда, чия дівчина поїхала в Італію. Тож у час її відсутності, на тлі 50-х і вилазок у богемні бари й клуби Парижа, він починає зустрічатися з італійцем Джованні. Це чуттєва історія про те, чим є кохання та як бути коханим, на лякаючись ненависті й опору.

Чиайте також: 7 найкращих ЛГБТК+ серіалів, які потрібно подивитися.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).