Херсонський музей та Ярина Сізик відтворили картину «Портрет дівчини у вишиваній сукні»

Новини
19.06.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Яку викрали під час окупації Херсону
ПОДЕЛИТЬСЯ

Херсонський музей та фольклористка-етнологиня Ярина Сізик створили проект, на меті якого відтворити картину українського художника Михайла Брянського. Предмет мистецтва, викрадений під час окупації Херсону, отримав сучасне втілення, аби вкотре нагадати про культурні злочини Росії на території України.

Обличчям проекту стала Даша Астаф’єва, одягнена в близьку копію вишитої сукні. Її створила херсонська гідеса Інна Микуцька, яка вишивала образ в окупованому Херсоні. «Коли я вишивала, то мріяла, що буду водити екскурсії вільним Херсоном», — ділилася пані Микуцька.

 

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 

Публикация от Maria Oz (@dukhovne_lychko)

Узори на сорочці побутували в Україні XІX століття. Можливим місцем її походженням Інна Микуцька називає Київщину чи південь України. На думку експертів, сукня вишита прямою гладдю, хрестиком та занизуванням. Сорочки з подібними мотивами носила Олена Пчілка.

«Портрет дівчини у вишиваній сукні» Михайла Брянського став однією з близько 1000 картин, які викрали під час окупації Херсону.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).