Світ антиутопій: 5 книг Джорджа Орвелла, що необхідно прочитати

Искусство
25.06.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Про тоталітаризм і виклики суспільства
ПОДЕЛИТЬСЯ

25 червня народився Джордж Орвелл — англійський письменник і журналіст, що є автором найцитованішої антиутопії. «Старший Брат стежить за тобою», «Війна — це мир» і «Свобода — це рабство» — ці відомі слова, що змальовують небезпеки тоталітарного суспільства й цілковитої цензури, походять з його роману «1984». Саме останній літературні критики часто називають найвпливовішою книгою XX століття. Про тоталітаризм і виклики суспільства — з нагоди дня народження Джорджа Орвелла L’Officiel Online зібрав 5 його книг, які необхідно прочитати кожному. 

«Колгосп тварин» (1945)

«Колгосп тварин» є сатирою на революцію в Російській імперії 1917-го й диктаторський режим Радянського Союзу, який постав внаслідок неї. Знаково, що один із перших перекладів твору з англійської був українською мовою і виданий через два роки після виходу оригіналу. Джордж Орвелл написав до нього передмову, в якій до того ж звернувся до українців. «Колгосп тварин» виступає алегорією, де свині зі свідомістю починають бунтувати проти людей. «Всі тварини рівні, але деякі рівніші за інших», — так звучить одна з відомих тез книги, де початкову мету замінила пропаганда, корисливість й бажання влади.

«Ковток повітря» (1939)

«Ковток повітря» — це історія про дорослого чоловіка Джорджа Боулінга, бажання повернутися в минуле, тугу за ним і передчуття Другої світової війни. Головний герой відчуває втому від свого життя та вирішує знову зануритися в дитинство. А втім, багато речей із його юних років уже не впізнати або вони й зовсім зникли. Протягом свого шляху до теплого минулого головний герой одержує нагадування, що насувається нова війна.

«Нехай квітне аспідистра» (1936)

У цьому сатиричному та соціальному романі Джордж Орвелл змальовує поета, що оголошує війну грошам. Головний герой, на ім’я Гордон Комсток, зневажає багатіїв та елітарність, тож звільняється з хорошої роботи в рекламній сфері, щоб працювати за невеликі гроші асистентом продавця в книжковому магазині. За власні ідеали й відсутність грошей він зазнає краху у своїх поетичних прагненнях та стосунках із коханою Розмарі. Та чи вдасться Гордону Комстоку уникати довго «влади грошей» і не садити в себе аспідистру — квітку, яку так любить середній клас? 

«У злиднях Парижа і Лондона» (1933)

«У злиднях Парижа і Лондона» — перша велика робота Джорджа Орвелла, що покликана показати, яким є життя незаможних людей і проблеми й несправедливості на їхньому шляху. З нотами чорного гумору оповідач розповідає про те, як опинився в паризьких злиднях, а потім — у лондонських. Він працює майже весь день без перерв і зіштовхується з іншими персонажами, які в схожому становищі.

«1984» (1949)

Одна з найвизначніших книг XX століття «1984» стала останньою у творчому доробку Джорджа Орвелла. Цитати з неї продовжують використовуватися в суспільно-політичних дискусіях, а терміни широко циркулюють. Події цього антиутопічного роману розгортаються в тоді уявному майбутньому — 1984 році. У центрі сюжету — Вінстон Сміт, що живе в одній із трьох тоталітарних наддержав. Вона очолена так званим Старшим Братом, а «Партія» контролює всі дії громадяни. Сумніви головного героя призводять до того, що він іде проти устрою, який ламає всіх.

Читайте також: 7 найцікавіших виставок червня в Києві, що треба відвідати.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).