7 важливих подкастів, що варті уваги — від історії, мистецтва України до психічного здоров’я

ПОДЕЛИТЬСЯ
Про виклики, витоки та рішення
ПОДЕЛИТЬСЯ

Українські подкасти охоплюють значну кількість сфер — від культури, історії до психології. L’Officiel Online зібрав 7 важливих аудіопроєктів у цих напрямах, що варті уваги. Серія від літературознавиці Віри Агеєвої, дослідження культури кримських татар і про психологічне здоров’я під час повномасштабної війни — докладніше про ці подкасти розповідаємо нижче.

«Шалені авторки»

«Шалені авторки» — подкаст і серія відеоблогів про культуру, гендер і ідентичність. У його межах українські літературознавці Віра Агеєва й Ростислав Семків говорять, зокрема, із гостями про діяльність відомих українських та світових діячів. З епізодами «Шалених авторок» глядачі та слухачі зможуть дізнатися як про феномен Соломії Крушельницької, найзагадковіший роман Лесі України, так і про американську інтелектуалку Сьюзен Зонтаґ.

«Сноби»

«Сноби» є проєктом про українське мистецтво. Він охоплює історії про привласнених росією видатних митців або тих, хто емігрував у свій час, як-от Казимира Малевича, Архипа Куїнджі, Олександру Екстер, Софію Левицьку та інших. Третій сезон подкасту знайомить із сучасним українським мистецтвом, зокрема його представниками Жанною Кадировою, Ольгою Штейн і Марго Саркісовою. Четвертий — висвітлює, зокрема, теми колекціонування та культурної дипломатії крізь призму України.

«Пізнай QIRIM»

Подкаст від онлайн-медіа «Свідомі» досліджує історію й культуру корінного народу України — кримських татар. Його перший сезон розповідає про кримськотатарську мову, спільну історію з українцями та трагічну депортацію киримли 1944 року з Криму. Нові епізоди «Пізнай QIRIM» з такими гостями, як герой України Мустафа Джемілєв, дослідять зародження руху опору кримських татар після насильницького виселення всередині XX століття й історії незаконно засуджених росією. А також — традиції киримли, наприклад, кулінарні. 

«Це було вже»

Зануритися в історію України пропонує історик, археолог і головний редактор журналу «Локальна історія». У подкасті він розповідає, як перетинаються минуле й сучасне нашої країни. Для прикладу, в епізодах «Це було вже» говорять про контроверсійну постать Михайла Булгакова, чому гетьман Богдан Хмельницький «пішов» до Москви та через що в СРСР заборонили Великдень.

War-life balance

Життя в умовах повномасштабної війни має багато викликів, зокрема психологічних і соціальних. У подкасті з символічною назвою War-life balance журналістка Аліна Полякова й психотерапевтка Юлія Кос розмовляють про те, як знайти себе в цей турбулентний час, будувати стосунки з сім'єю й близькими, шукати сили в часи відключення електроенергії та в який спосіб наша психіка звикає жити в небезпеці.

«Простими словами»

«Простими словами» — подкаст про психологію й науку, що був створений у 2019 році. Його ведучими є письменник і журналіст Марк Лівін та клінічна психологиня Софія Терлез. Разом тандем розповідає про способи подолання тривожності й нападів паніки, здорові стосунки, щастя під час війни, а також секрети психологічної стійкості.

«Як це пережити?!»

У власному подкасті психологиня Олександра Підгаєвська говорить про емоції та стани, які притаманні багатьом із нас. Зокрема, про мотивацію в умовах повномасштабної війни, емоційну залежність в стосунках, вигорання, перфекціонізм, прокрастинацію та відчай і те, як його пережити.

Читайте також: Скіфське золото, мода киян і живопис Закарпаття. 7 виставок липня в Києві, що треба відвідати.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).