Джорджо Армані — 90! Згадуємо, як король італійської моди будував власну імперію

Статьи
11.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Від облаштування вітрин до найбагатшого модного дизайнера
ПОДЕЛИТЬСЯ

У мінливій фешн-індустрії, де наче в грі «гарячі стільці» креативні директори й дизайнери змінюють одне одного, є дещо незмінне. Це комерційна та креативна сила Джорджо Армані, який 11 липня відзначає своє 90-річчя. Загалом він провів 60 років у моді, а очолюючи власний модний дім — майже 50. Згідно з Forbes, сьогодні дизайнер є 172 найбагатшою людиною у світі з чистими активами обсягом 11,9 мільярда доларів. Модникам є також за що йому завдячувати: він революційно подарував світу м’який, менш строгий костюм, руйнуючи межі чоловічого й жіночого крою, а також — позачасову елегатність.

У чому секрет Джорджо Армані? У день народження дизайнера спробуємо розібратися, згадуючи його шлях і досягнення.

Джорджо Армані після власного показу у 2004 році

 

90 років тому легендарний дизайнер народився в північноіталійському місті П'яченца. За його словами, у юності він не знав про індустрію моди, бо феномену італійської моди тоді ще було. На початку 50-х Джорджо Армані починає вчитися на лікаря, далі кидає навчання, щоб піти до армії, а згодом допомагає з вітринами у міланському універмазі. 

Проте на цьому відрізку його життя ще дуже рано говорити про успіх, хоч майбутній титан індустрії й пізнає нюанси текстильного виробництва. Насправді справжні «досягнення» прийдуть до нього у 40 років (що одне нагадування світу, що «ніколи не пізно»).

Саме в цьому віці, у 1975 році, Джорджо Армані заснує власний модний дім. До цього його спонукав романтичний партнер Серджіо Галеотті. Завдяки проданій автівці Volkswagen Beetle вони відкрили офіс. Працювало там двоє людей: Серджіо Галеотті займався бухгалтерію, а Армані творив. Через 10 років із часу заснування компанії Серджіо Галеотті пішов із життя. Джорджо Армані говоритиме, що саме останній повірив у нього першим.

Зліва направо: кампейн Emporio Armani осінь-зима 1994/1995, кампейн Emporio Armani весна-літо 2002

 

Передусім дизайнер вирішив «звільнити» чоловіків. Так, однією з перших речей його дому був деконструйований чоловічий піджак. У нього не було підкладок чи надміру набивки. Силует був м’якшим, чуттєвішим і вільнішим. 

А також Джорджо Армані навчив чоловіків носити шовк та льон, нібито «жіночі» матеріали. Що допомогло йому популяризувати новий, не строгий і «легший» вигляд чоловіка? Спокусливість та елегантність Річарда Гіра, для якого у фільмі «Американський жиголо» 1980 року костюми створив саме Джорджо Армані. Загалом за свою кар’єру дизайнер створить костюми для більш ніж 200 стрічок. 

Річард Гір у фільмі «Американський жиголо» 1980 року, Джулія Роберт на «Золотому глобусі» 1990 року

 

«Я звільнив чоловіків і жінок від багатьох обмежень, перетворившись на супутника епохальних змін», — говорив Джорджо Армані. Себе в рамки дизайнер також вирішив не поміщати: досі його дім є одним із небагатьох італійських, що не належить до жодного конгломерату. Як говорив дизайнер, він не має формули успіху, яку міг би передати. Він робив усе по-своєму, жертвуючи особистим життям. А втім, ні про що не шкодує.

У 1990 році, за два дні до 62-го «Оскара», Women’s Wear Daily оприлюднили статтю під назвою «The Armani Awards» («Нагороди Armani»). Тоді дизайнер одягнув більш ніж десяток знаменитостей. Він одним із перших зрозумів силу того, що відчувається, коли його вбрання з’являється на відомій особистості, фактично формуючи червону доріжку такою, як ми її сьогодні знаємо. А також — частково зменшив театралізованість образів на хідниках, акцентуючи на природній елегантності. Зрештою, на його думку, людина одягає одяг, а не навпаки.

Зліва направо: Ель Феннінг на Каннському кінофестивалі 2022-го, Кейт Бланшетт на Венеційському кінофестивалі 2018-го, Енн Гетевей на «Оскарі» 2009-го

 

Джорджо Армані говорить із моделями після показу, 2011 рік

 

У чому ж секрет Джорджо Армані — інноватора, який відомий позачасовими творіннями? Спробуємо відповісти його ж словами. «Слава — це не те, що штовхнуло мене на цей шлях», — казав він. «І не гроші — за них елегантність не купиш. Створювати речі — ось що мене завжди мотивувало».

Читайте також: До космосу й модної демократії! Як П'єр Карден змінив фешн-індустрію

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).