«Мобілізована муза»: вийшла дебютна збірка віршів Роксолани Алієвої про особистісні зміни під час війни

Новини
12.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Маніфест життя посеред ночі
ПОДЕЛИТЬСЯ

Українська поетеса Роксолана Алієва видала дебютну збірку віршів та поетичний аудіоальбом «Мобілізована муза». Це маніфест життя посеред ночі, що розповідає про трансформацію душі під час війни й пошук внутрішніх опор.

До видання увійшло 29 віршів Роксолани Алієви, поетеси з азербайджансько-іранським корінням і продюсерки. Їх вона почала створювати з початку повномасштабного вторгнення. Поетична збірка розкриває три теми: самоцінності, війни й кохання. Її назва — «Мобілізована муза» — позначає пробудження внутрішніх сил і зібраний стан для активних дій.

Книжка включає сюрреалістичні ілюстрації Марини Піддубняк, що репрезентують «емоційні гойдалки», з якими зіштовхуються українці в теперішніх турбулентних реаліях. Робота над ними тривала понад пів року.

«Війна змінила орієнтири», — говорить Роксолана Алієва. «Я пережила три особисті глобальні трансформації. Перша — через розуміння, що життя може завершитися в будь-яку хвилину. Це змотивувало мене розкрити творчу сторону своєї особистості та видати збірку».

За словами поетеси, друга її особистісна трансформація — це перехід із російської на українську мову спілкування. «Я зрозуміла, що більше не хочу виховувати в собі толерантність до мови країни агресора як публічно, так і в побуті», — каже Роксолана Алієва. «Цей ментальний мовний міст потрібно нарешті підірвати».

Третьою зміною в житті авторки стало звернення до поезії. Вона зазначає, що творчість стала для неї інструментом самотерапії й переживання різних емоцій. «Написала вірш — випустила емоції, можна рухатися далі», — ділиться своїм досвідом поетеса.

У збірці особливе місце належить вшануванню пам’яті полеглих героїв. Зокрема, командира Інтернаціонального легіону територіальної оборони України, автора й ведучого першого в Україні військового реаліті-шоу «Рекрут.UA» Олексія Чубашева. 

На початку серпня 14 вибраних віршів у виконанні авторки зі збірки «Мобілізована муза» можна буде прослухати на стримінгових платформах.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).