script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Модернізм в українській літературі: перевидали культову працю Соломії Павличко

Новини
09.08.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Вперше за за понад як два десятиліття
ПОДЕЛИТЬСЯ

Видавництво «Основи» спільно з «Stretovych» видало культову працю письменниці й літературознавиці Соломії Павличко «Дискурс модернізму в українській літературі».

Книга є перевиданням ключової монографії авторки. «Дискурс модернізму в українській літературі» письменниці, що також заснувала видавництво «Основи», видають вперше за понад як два десятиліття. 

У книзі Соломія Павличко аналізує зразки українського модернізму — від творчості Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Гната Хоткевича, Михайла Яцкова до представників угрупувань «Молода Муза» й «Українська хата». Вона також досліджує праці письменників 20-х років, найрепрезентативніших постатей еміграційної літератури 40-х, а також Нью-Йоркської групи 60-70-х років.

Текст до перевидання підготувала головна редакторка видавництва «Stretovych» Світлана Стретович. Передмову написав літературний критик та літературознавець Євгеній Стасіневич. Дизайн обкладинки створив український художник Сергій Майдуков.

«”Дискурс модернізму в українській літературі” Соломії Павличко — це хардкор літературознавства», — говорить Світлана Стретович, головна редакторка видавництва «Stretovych». «Відвертий аналіз про хвилю успіхів і невдач української літератури; з її інтерпретацією через постмодерні стратегії».

«Must read кожного, хто мислить українську літературу як площину для нескінченних інтелектуальних інтерпретацій», — зазначає Світлана Стретович. «Сучасна відверта розмова про літературу починалася саме з праці Соломії Павличко. Тоді це були провокація, скандал, обурення. Зараз — це звична методика інтерпретації текстів. Сексуальність і українська література. Фемінізм чи фройдизм та українська література… Важливо знати, звідки ця сміливість аналізу, яка дає змогу говорити не лише про культуру». 

Читайте також: До книжкової полиці: 13 книг з лонглісту Букерівської премії, які надихнуть вивчити космос, закохатися чи переосмислити класику XIX століття

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).