script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

Французький кіновечір: 4 фільми режисерства Жана-П’єра Жене

Стиль жизни
03.09.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Жан-П’єр Жене відомий відкриттям нових жанрових та емоційних граней. У своїх картинах французький режисер наповнює героїв глибинним баченням, надихаючи глядача зануритись в їх життя та спогади. Сьогодні, 3 вересня, на честь дня народження Жене редакція L’Officiel Online згадує його чотири видатні фільми — від всесвітньовідомої «Амелі» до комедійного короткого метру з Домініком Піноном.

«Амелі» (2001)

Найвідоміша робота Жана-П’єра Жене, артхаусна драма «Амелі», розмислює над темою самотності, що простягається крізь сюжетну лінію фільму. Щира героїня французької акторки Одрі Тоту змушує дивитися на світ яскравішими фарбами, які б виклики не ставила доля. Фільм не втрачає своєї актуальності з плином часу, стаючи еталоном французької класики для нових поколінь. 

«Місто загублених дітей» (1995)

Свого часу «Місто загублених дітей» було найдорожчою картиною в кар’єрі Жана-П’єра, проте, на відміну від «Делікатесів», знімальне виробництво яких було значно дешевшим, фільм не приніс режисеру касового успіху. Сьогодні стрічку розглядають як одну з найяскравіших європейських науково-фантастичних фільмів 90-х. «Місто загублених дітей» сповнене унікального та екстраординарного бачення Жене, яке вирізняє його серед інших.

«Довгі заручини» (2004)

Дії фільму розгортаються в часи завершення Першої світової війни. У картині «Довгі заручини» Жана-П’єра знову з’являється фантастична Одрі Тоту, яку спіткають випробування. Її коханий (Гаспар Ульєль) за загадкових обставин засуджений до смертної кари. В замін розстрілу його залишають на нейтральній смузі бойових дій, що змушує Матільду віднайти його та сподіватися на щасливий кінець.

«Дрібниця» (1989)

Фільм «Дрібниця» приніс Жану-П’єру Жене перемогу премії «Сезар» за кращий ігровий короткометражний фільм. У 8-хвилинній комедійній стрічці з’являється французький актор Домінік Пінон. Він наводить приклади того, що подобається йому, а що – ні. «Я ненавиджу чоловіків з бородою, але без вус», - говорить актор. Фільм не лише змусить глядача посміхнутися або замислитися про сенс життя, але й нагадає відому сцену з картини «Амелі».

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).