Гобелен сучасності: у Києві пройде виставка світової фотодокументалістики World Press Photo

Новини
10.10.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Закарбовані в об’єктиві свідчення зі всього світу
ПОДЕЛИТЬСЯ

З 25 жовтня до 17 листопада в столичному Національному центрі Олександра Довженка проходитиме виставка World Press Photo 2024, однієї з найпрестижніших премій у фотодокументалістиці. На ній представлять 129 фотографій із 24 країн.

Ці світлини документують війну, протести, міграційні й кліматичні кризи та інші важливі події, що відбулися у 2023 році. Фіналістів обирали з понад 61 тисячі робіт, надісланих 3851 учасником зі 130 країн. 

«Ці відібрані роботи є своєрідним гобеленом нашого сучасного світу, зосередженим на зображеннях, які, на нашу думку, створені з повагою та чесністю, здатні говорити універсально та відгукуватися далеко за межами їхнього походження», — говорить Фіона Шилдс, керівниця відділу фотографії The Guardian і голова глобального журі конкурсу World Press Photo 2024. 

Експозиція представить роботи переможців регіональних конкурсів у номінаціях «Довгостроковий проєкт» та «Відкритий формат», а також відзначених двома спеціальними відзнаками.

Це, зокрема, фотографії представників Аргентини, Австралії, Азербайджану, Китаю, Демократичної Республіки Конго, Франції, Німеччини, Індії, Індонезії, Ірану, Японії, Перу, США, України й Венесуели.

Цьогорічним переможцем у категорії «Світлина року» став фотограф Мохаммед Салем зі світлиною «Палестинська жінка обіймає тіло загиблої племінниці».

У категорії «Відкритий формат» перемогу здобула серія світлин «Війна це особисте» українки Юлії Кочетової. Також фіналістом європейського регіону став проєкт «Гребля Каховської ГЕС: повінь у зоні бойових дій» німецької фотографки Йоганни Марії Фріц. Він фіксує евакуацію цивільних внаслідок повені.

«Для нас є важливим знову показати виставку World Press Photo в Україні, бо це візуальні історії зі всього світу, які нагадують про актуальні проблеми в різних куточках планети», — зазначає голова Катерина Радченко, голова європейського журі World Press Photo 2023 й засновницю міжнародного фестивалю Odesa Photo Days. «Особливо цінно бачити роботи з України серед переможців — це ще один вагомий прояв підтримки з боку міжнародної спільноти».

Читайте також: Сільваші, нове в PinchukArtCentre й дуалізм жінки. Це 5 виставок жовтня в Києві, що треба відвідати

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).