Флешмоб до дня народження Михайля Семенка: актриса Валерія Ходос читає вірш "Кохання"

Новости
20.12.2017
ПОДЕЛИТЬСЯ
#ячитаюСеменка
ПОДЕЛИТЬСЯ

31 грудня виповнюється 125 років з дня народження Михайля Семенка — поета і футуриста. З цієї нагоди видавництво «Темпора» ініціювало відеопроект і флешмоб «Я читаю Семенка». Мета проекту — популяризувати творчість Семенка і відзначити його ювілей. Черговим учасником проекту стала акторка Валерія Ходос, який прочитала вірш «Кохання», який обрав і народний артист України Станіслав Боклан, що також взяв участь у флешмобі. Пропонуємо передивитись його версію і вирішити, яке з двох прочитань вам більше до душі?

Вірш «Кохання» Михайль Семенко написав у березні 1921 року в Ризі, де він перебував із радянською дипломатичною місією. У його віршах фігурує багато жінок — загадкових Ванд, екзотичних Ізелін і навіть свята Тереза, перса якої насмілився цілувати зухвалий футурист. У житті Михайль Семенко любив лише двох — Лідію Горенко і Наталю Ужвій. Розрив із першою дружиною, з якою він познайомився ще у Владивостоку під час Першої світової війни і з якою вони виховували двох дітей, був дуже болісним. Роман із примою місцевого українського драматичного театру Наталею Ужвій закрутився в Одесі, де Семенко працював на кіностудії. За кілька років Ужвій із їхнім сином Михасем на руках позувала для образу Катерини на пам’ятнику Тарасові Шевченку в Харкові. Із Семенком вони розлучилися за рік до його арешту, але й далі підтримували стосунки.

 

 

КОХАННЯ

 

Женщино ти здивована

ти не відчула, що то з приязні

ти не знаєш що то було обмірковано

то було нарочито так одверто й ясно

 

женщино ти мені подобаєшся

лише три дні а я майже закоханий

а ти такою неприступною робишся

ти образилась і я для тебе непроханий

 

женщино я не можу заснути сам

позавчора були разом в опері

а вчора я пив вино з проститутками

і плигало моє серце в скаженім попурі

 

і скоро скінчиться лише тиждень нам бачиться

і завше я нещасливий і завше ви женщини

твій образ з образою в моїм серці значиться

і я теряюсь де подітись мені сьогодні ввечері.

 

13. III. 1921. Рига

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).