PinchukArtCentre видав книгу «Камінь б'є камінь» з нагоди персональної виставки Нікіти Кадана

Герои
19.08.2021
Історичне минуле в формі ідеологій, мистецтва та актів політичного насилля
ПОДЕЛИТЬСЯ

PinchukArtCentre видав книжку «Камінь б'є камінь» з нагоди однойменної персональної виставки Нікіти Кадана, організованої в контексті діяльності Дослідницької платформи PinchukArtCentre. Вона складається з текстів Уїлєама Блейкера, Бйорна Гельдхофа, Катерини Міщенко та Катерини Яковленко, які розповідають про художню практику Нікіти Кадана та про роботи, представлені на виставці, а також розкривають теми історії та пам'яті, мистецької інтерпретації минулого й насилля та актуалізації авангардної спадщини сьогодення.

У центрі творчості художника Нікіти Кадана лежить історичне минуле в формі ідеологій, мистецтва та актів політичного насилля. Він занурюється в роботи (українського) авангарду та взаємодіє з історією минулого сторіччя в Україні. З гострим відчуттям актуальності Кадан говорить про історію як про актуальне сьогодення. Проте виставка виходить за рамки історичних фактів, розглядаючи політичне насилля, закладене в бінарні світогляди. І робить предметом художнього висловлювання саме питання пам'яті, демонструючи та протиставляючи політичні рани, які були їй спричинені.

Книжку можна придбати в онлайн-магазині Yakaboo.

Виставка відкрита для відвідування до 15 серпня 2021 року в PinchukArtCentre. Графік роботи: з вівторка по неділю, з 12.00 до 21.00. Вхід вільний.

Куратор виставки: Бйорн Гельдхоф

Асистентка куратора та упорядниця книжки: Катерина Яковленко

Архітекторка та дизайнерка експозиції: Дана Косміна

Тексти: арт-директор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, дослідник та дослідниці сучасного мистецтва Уїлєам Блейкер, Катерина Міщенко та Катерина Яковленко

Переклад: Ірина Гоял, Сергій Войналович

Редакторка українського тексту: Ярина Цимбал

Редактор англійського тексту: Клеменс Пул

Дизайн та верстка: Альона Соломадіна

У книжці використано фотографії Максима Білоусова

 

Читайте також: 

Галерея The Naked Room представляє Україну на Венеціанській бієнале

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).