Чому варто не проґавити онлайн-проєкт "Український конструктивізм", до якого написала музику Onuka

Искусство
04.11.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Дослідження архітектури та історії України
ПОДЕЛИТЬСЯ

12 листопада 2021 року Onuka, відомий саунд-продюсер The Maneken, українсько-данський художник Сергій Святченко та данський балетмейстер Себастіан Клоборг представлять мультимедійний онлайн-проєкт "Український конструктивізм".

Вони презентують кроссекторальне цифрове дійство, яке ґрунтується на глибокому дослідженні архітектури та історії України. Також на меті у проєкту ― привернути увагу до проблеми збереження культурної спадщини. "Оскільки феномен конструктивізму у світовому культурному дискурсі репрезентований виключно як російський авангард і російський конструктивізм, головна ідея нашого проєкту ― просування українського конструктивізму як культурного бренду та самобутнього елементу національної ідентичності", ― коментує дослідниця модернізму Євгенія Губкіна. 

Сценарій цифрового дійства заснований на реальних подіях. В центрі сюжету ― спогади про перебування у Харкові на початку 1930-х років Лотти Бейсе ― молодої німецької архітекторки-модерністки з Баугаузу. Події розгортаються на фоні переходу від "соціалістичного будівництва" часів НЕПу і націонал-комунізму до індустріалізації й тоталітаризму Сталіна. З постанням в Радянському Союзі тоталітарної системи українське мистецтво, наука й архітектура йдуть на спад. 

Амбасадори проєкту Ната Жижченко (Onuka) та Євген Філатов (The Maneken) створили музику "Українського конструктивізму". Автором хореографії став балетмейстер Королівського данського балету Себастіан Клоборг. Над декораціями й костюмами, що інтерпретують авангардне мистецтво сцени 1920-х років, працював українсько-данський художник і архітектор Сергій Святченко.

 

Фото: 

Сергей Святченко,  

Из серии « Нужные конструкции в промежутках забытого времени», 2021 фотомонтаж

 

Читайте також: Виклик сучасності: У "Мистецькому арсеналі" відкрили виставку, присвячену футуризму

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).