Іван Франко, Леся Українка, Соломія Крушельницька та інші видатні українці в вишиванках

ПОДЕЛИТЬСЯ
Код нації
ПОДЕЛИТЬСЯ

Сьогодні, 16 травня, відзначається День української вишиванки. У різні часи історії країни вишита сорочка відігравала важливу роль, стаючи не лише частиною національного вбрання, але й відображенням власної позиції. До свята редакція L’Officiel Online зібрала фото української культурної еліти в вишиванках — від Олени Пчілки до Соломії Крушельницької.

Іван Франко. Олена Пчілка

Свідома інтелігенція вбиралася в вишиванки як на свята, так і в повсякденні дні. Законодавицею моди на вишиті сорочки можна вважати Олену Пчілку. У 1876 році в Парижі письменниця представила збірку «Український народний орнамент. Вишивки, ткани, писанки», у якій містилися 31 сторінка зі зразками вишивки. Свою доньку Лесю Пчілка навчила вишивати вже в п’ять років — саме в цьому віці вона створила сорочку для свого батька. У дорослому віці Леся Українка часто вбиралася в вишиті сорочки на знак відображення своєї ідентичності.

Соломія Крушельницька. Леся Українка

Серед інших видатних популяризаторів вишиванок — Іван Франко. Сорочки, яких у письменника було вдосталь, він поєднував з європейським костюмом-трійкою. У такий спосіб Іван Франко втілював сучасну моду з українським традиційним одягом. Письменник прививав любов до вишиванок і своїм дітям, яких з дитинства одягав у сорочки. Такі ж традиції чтив і український композитор Микола Лисенко, що можна помітити на фото, зробленому до 50-ліття роковин Тараса Шевченка.

Євгенія Кулішова-Вербицька з подруго. Микола Лисенко

Соломія Крушельницька виступала на світових сценах, проте завжди зберігала пам’ять про свою ідентичність. Оперна співачка зберігала сімейні реліквії, до яких входили вишиванки та інший національний одяг. Підкреслюючи свою ідентичність, прима завершувала свої виступи українськими піснями.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).