Скіфське золото, мода киян і живопис Закарпаття. 7 виставок липня в Києві, що треба відвідати

ПОДЕЛИТЬСЯ
Культурний гід для літніх днів
ПОДЕЛИТЬСЯ

Цьогорічний липень — значущий місяць для мистецького Києва. Так, у Київ після майже 10 років і судових суперечок нарешті повернулося «скіфське золото». Від згаданих цінних артефактів, виставки одягу видатних киян із різних століть до самобутньої школи закарпатського живопису — про 7 виставок липня в Києві, що треба відвідати, розповідає L’Officiel Online.

«Скарби Криму. Повернення»

Коли: з 5 липня

Де: Скарбниця Національного музею історії України

Відкриття виставки «Скарби Криму. Повернення» — знакова подія для української культури. Саме на ній покажуть знамените «скіфське золото», що повернулося в Україну з Нідерландів. Раніше воно перебувало з виставкою в Амстердамі, а з початком вторгнення росії в Крим у 2014 році стало об’єктом судових суперечок між Україною, тамтешнім музеєм і кримськими установами. Тепер артефакти знову повернулися до власної країни.

Загалом виставка охопить 565 неоціненних експонатів із чотирьох кримських музеїв. Це давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські й готські речі, знайдені протягом XIX і XXI під час археологічних досліджень Криму. Експозиція також розповідає, як сьогодні росія здійснює розграбування археологічної спадщини окупованого півострова.

«Мереживо часу: світська мода на зламі століть»

Коли: з 11 липня до 31 грудня

Де: Філія Музею історії міста Києва «Музей окупації Києва»

Виставка у філії Музею історії міста Києва, яка нині проходить шлях трансформації й переосмислення, дозволить побачити, як одягалися видатні кияни та жителі великих українських міст десятиліття тому. Вона охоплює унікальні зразки моди 1770-1920-х років. Серед них жіночі, дитячі вбрання, взуття та аксесуари. Зазначається, що експонати для виставки були зібрані з усіх куточків світу.

Леонід Бернат та Ігор Романовський. Stereoformat

Коли: до 14 липня

Де: ЦСМ «Білий Світ»

Леонід Бернат — український митець, що працює з живописом, графікою й плакатним, скульптурним мистецтвом. Його роботи — це магічні й захопливі світи людей і біблійних персонажів. Ігор Романовський — скульптор, що розпочав свою творчість у власному самобутньому стилі ROMART. Останній передбачає модифікацію вінілових платівок.

На експозиції Stereoformat будуть представлені живопис, графіка й скульптури згаданих митців, які є учасниками світових і українських виставок. Художники поєднають мистецькі твори різних видів та виявлять мелодію тонких зв’язків між ними.

Антон Саєнко. «Ранковий вечір»

Коли: до 4 серпня

Де: The Naked Room

День і ніч, небо й земля — все змішується, щоб відійти від лінійності часу та прямоти сюжету у живописних творах Антона Саєнка. На новій експозиції в The Naked Room представлені емоційні роботи художника, без логіки з неконкретним образом. Вони про асоціації, думки й бажання повністю деконструюватися, нашаруватися або стати однорідною чи фактурною плямою. Глядач же продовжує вгадувати, що це за сюжет чи пейзаж, хоч ті хочуть стати абстрактними. 

Вадим Тамкович. «Мавзолей» 

Коли: до 17 липня

Де: Eye Sea Gallery

На виставці «Мавзолей» представлять три фотосерії Вадима Тамковича — уродженця Грузії, що з кінця 90-х живе в Києві. Для своїх знімань він власноруч виготовляє декоративні панелі, на яких з’являються живі персонажі. У серіях «Постфольк» і «Мавзолей» фотограф досліджує, як фотографія міфологізує людину, а масова культура спонукає до духовного ослаблення. 

Декорації багатства, колони «під мармур», прикраси й орендований одяг — інколи за гарними декораціями чи формальними ритуалами ховаються біль, відсутність перспектив, хвороби та тяжка праця. Інша серія фотографа — «Гламурна плоть» — є дослідженням того, як сучасна людина розв'язує проблеми через занурення у віртуальну реальність і світ соцмереж.

«Закарпатська школа живопису»

Коли: до 21 серпня

Де: Національний музей «Київська картинна галерея»

Нова виставка в «Київській картинній галереї» досліджує закарпатську школу живопису. Це потужний пласт української культури, що складається з національних кодів, натхнення надзвичайною природою й тамтешнім мистецтвом, пейзажів, експресії кольорів і життєствердності. Експозиція охопить понад 100 творів закарпатських митців, зокрема художників із нонконформістськими тенденціями у порівнянні з іншими «в школі» — від 1920-х до сьогодення.

«Сергій Шишко. Живописний щоденник. У тенетах часу»

Коли: до 18 серпня

Де: Національний музей «Київська картинна галерея»

Зануритися в Київ XX століття допоможе творчість Сергія Шишка, українського художника, учня Федора Кричевського. У столиці він прожив майже все життя, надихаючись містом. Більш ніж 30 років він створював знамениту серію з понад 100 картин «Київська сюїта», перші полотна якої з’явилися в 1940-х. На цих роботах — фонтан Маріїнського парку, Володимирська гірка, міст через Дніпро, Голосіївський парк і життя Хрещатика. Завдяки майстерній серії «Київська сюїта» Сергій Шишко став лауреатом Державної премії імені Тараса Шевченка.

Читайте також: На поклик серця: 5 причин, щоб подивитися фільм «Кріпачка» — драму на тлі XIX століття.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).