script async="async" src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js">

На старт! Увага! Мода! 7 фешн-моментів, які увійшли в історію Олімпійських ігор

Тренды
30.07.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Від появи Наомі Кемпбелл і Кейт Мосс до литовської збірної в Issey Miyake
ПОДЕЛИТЬСЯ

Літні Олімпійські ігри 2024 в Парижі, що розпочалися 26 липня, перебувають у самому розпалі. Важливе місце в цьогорічних змаганнях посіла й мода, як із віральними дизайнерськими уніформами для спортсменів, так із церемонією відкриття, де, наприклад, Леді Гага, Селін Діон і Ая Накамура з’явилися в розкішних вбраннях Dior. Зрештою, такий тісний зв’язок з індустрією не здається дивним. Спорт і мода завжди рухалися пліч-о-пліч, формуючи також історію Олімпійських ігор. 

А поки спортсмени здобувають перші нагороди для своїх країн, L’Officiel Online згадує 7 фешн-моментів крізь роки Олімпіади — від появи Наомі Кемпбелл і Кейт Мосс до литовської збірної в Issey Miyake.

Литовська збірна в Issey Miyake (Барселона, 1992 рік)

1992 рік, литовська збірна й Іссей Міяке. Несподівано ці три складові об’єдналися завдяки лікарю збірної Едварду Доманскісу, що написав японському дизайнеру. Саме він створить уніформу для спортсменів, які братимуть участь в Олімпіаді вперше в історії незалежної Литви, після розпаду СРСР.

«Коли я думаю про те, яким має бути одяг у майбутньому, мені здається, що спортивний одяг є найбільш інноваційним і різноманітним», — говорив тоді Іссей Міяке. «Він фокусується на свіжому відчутті функції, кольору, матеріалу тощо. Я хочу зазирнути у XXI століття через спортивний одяг, тепер, коли люди у всьому світі можуть дивитися різноманітні види спорту на телебаченні».

Майкл Джонсон і його золоті Nike (Атланта, 1996 рік)

Майкл Джонсон — один із найвидатніших спринтерів усіх часів, американський легкоатлет і чотириразовий олімпійський чемпіон. У свій час він встановив два світові рекорди. Зокрема, у 1999 році він пробіг 400 метрів за 43,18 секунди. Показник перевершать лише через 17 років. А також у його досягненнях — приголомшливі 19,32 секунди у бігу на 200 метрів. Цей рекорд протримався 12 років. Крім того, в історію Олімпійських ігор Майкл Джонсон увійде з модним моментом — золотими Nike.  

Забіг з ефектними кросівками на Олімпійських іграх в Атланті 1996-го дійсно був тріумфальний, проте не лише завдяки взуттю й золотому ланцюгу на шиї спортсмена. Тоді він також встановив світовий рекорд, який згодом сам і перевершить. Згодом «золота епоха» Майкла Джонсона надихне Nike на створення оригінальної моделі Air Max 97.

Кеті Фрімен у знаменитому костюмі Nike (Сідней, 2000 рік)

У 2000 році Кеті Фрімен, дворазова олімпійська медалістка з корінного населення Австралії, створить історичний момент. По-перше, вона запалить олімпійський вогонь на відкритті ігор в австралійському Сіднеї. По-друге, спортсменка одягнула закритий біло-жовто-зелений костюм Swift від Nike, який безперечно відрізняв її від інших легкоатлетів. Це вбрання було розроблене з урахуванням аеродинаміки й зменшення лобового опору. У цьому костюмі Кеті Фрімен здобула золото та була однією з перших, хто протестував таку «уніформу».

Шалені окуляри Ато Болдона (Сідней, 2000 рік)

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений CulturFits (@culturfits)

 

Олімпійські ігри в Сіднеї 2000 року відзначилися не одним іконічним модним моментом. Один із них — образ тринідадського легкоатлета Ато Болдона, що отримав срібну медаль в бігу на 100 метрів. Хоч його трико було цілковито стандартним, його вирізняли світловідбивні футуристичні окуляри Oakley, які одягалися не на вуха, а на голову. Такий майже антиутопічний і модний вибір спортсмена згодом прозвали Over The Top, тобто «через край».

Мішель Кван у костюмі Vera Wang (Солт-Лейк-Сіті, 2002 рік)

До того, як Вера Вонг створила сукні для численних знаменитостей і розпочала свою кар’єру в моді, вона займалася фігурним катанням. А втім, коли їй не вдалося стати представницею на Олімпійських іграх у 1968 році, вона покинула спортивну кар’єру. Це не завадило дизайнерці зробити свій модний і спортивний внесок: вона створювала протягом майже 20 років костюми для фігуристів, зокрема для однієї з найтитулованіших фігуристок у США Мішель Кван. Завдяки своїй діяльності зі створення костюмів Вера Вонг була включена до американського Залу слави фігурного катання. 

Супермоделі (Лондон, 2012 рік)

Церемонія закриття Олімпійських ігор у Лондоні не обійшлася без визначного модного «параду». Окрім ікон стилю Spice Girls із виступом, на ній з’явилися всесвітньо відомі британські моделі. Їхня поява була гучною: під пісню Fashion Девіда Бові вони виходили поряд із вантажівками, які везли їхні величезні фотографії. Звісно, всі одягнуті у вбрання знаменитих британських дизайнів: Наомі Кемпбелл і Кейт Мосс в Alexander McQueen, Лілі Коул в Erdem, Стелла Теннант у Christopher Kane, а Лілі Дональдсон у Vivienne Westwood.

Віральна уніформа збірної Монголії (Париж, 2024 рік)

Коли ми говоримо про моду на цьогорічній Олімпіаді, першою на думку спадає віральна уніформа збірної Монголії. Її створив тандем дизайнерок і сестер Michel & Amazonka для спортсменів, які з’являться на церемоніях відкриття та закриття.

Одяг, представлений ними для Олімпійських ігор, поєднав елементи традиційного монгольського костюма й символи. Пташині мотиви на вбранні символізують свободу й прагнення,  а гір і неба — красу природу Монголії. Водночас червоний, синій та білий відсилають до національних кольорів країни. 

Читайте також: Олімпіада стилю. Як дизайнери — від Вів’єн Вествуд до Тома Брауна — надихалися Олімпійськими іграми

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).