Українська агенцiя Art Management відкриває в Норвегії виставку про Революцію гідності

Новини
06.09.2017
ПОДЕЛИТЬСЯ
В рамках літературного фестивалю Kapittel норвезька галерея Sølvberget у вересні і жовтні покаже виставку про Революцію гідності. Експозиція присвячена звичайним учасникам Майдану, а також їх спогадам про ключові події та їх наслідки. Куратором виставки стала арт-менеджер Катерина Тейлор, автором і редактором текстів — Гліб Гусєв, головний редактор книги Euromaidan: History in the Making
ПОДЕЛИТЬСЯ

Kapittel — це некомерційний літературний фестиваль, який проводять з 1995 року в місті Ставангер, «нафтовій столиці» Норвегії. На фестиваль приїдуть письменники, режисери, художники і громадські діячі, серед яких, наприклад, імениті Арундаті Рой та Володимир Сорокін. У програмі фестивалю — літературні семінари, виставки, покази документальних фільмів, арт-перформанси. Цього року форум фокусується на революціях: від європейської Реформації і революції 1917 року до Арабської весни і Революції гідності. 

До експозиції виставки увійшли знімки українських і європейських фотографів. Серед них: Олександр Клименко, Максим Дондюк, Джефф Мітчелл, Дмитро Ларін, Сергій Лойко, Костянтин Чернічкин та інші. Також спеціально до виставки учасники революційних подій записали на відео свої спогади і думки про ті дні.

«Ми спробували розповісти про зиму 2013-2014 років, про причини революції та її наслідки через її безпосередніх учасників, — пояснює кураторка виставки Катерина Тейлор. — Для експозиції ми відібрали 54 знімки, які показують, як з'явився і трансформувався Майдан — з вуличного мітингу в укріплений табір — і хто його населяв. При цьому ми навмисно не брали знімки політиків. Нас цікавили ті, хто зробив революцію "знизу"».

За словами редактора виставки Гліба Гусєва, українська революція особливо цікава з погляду соціології: «На щастя, на Майдані працювали соціологи і у нас достатньо даних про те, хто виходив на вулиці, — розповідає він. — Спеціалісти виділяють у протесті три фази: "Мітинг", "Табір" і "Січ". На такі три блоки ми і розділили експозицію. Ми відібрали характерні знімки і розповіли, хто робив революцію, як вони її робили і чому перемогли». 

Проект організований агенцією з управління культурними проектами Art Management і пройде в муніципальній галереї Ставангера Sølvberget c 16 вересня по 29 жовтня.

На виставці представлені фотографії таких авторів: Костянтин Чернічкін, Максим Люков, Олександр Ратушняк, Олег Переверзєв, Олександр Примак, Олександр Клименко, Оксана Волосюк, Сергій Харченко, Євген Нікіфоров, Роман Пилипей, Сергій Долженко, Олег Мацех, Владислав Мусієнко, Олександр Стрижельчик, Олександр Карман, Влад Лемм, Петро Шеломовський, Микита Процько, Максим Дондюк, Ганна Грабарська, Брендан Хоффман, Майкл Кампанелла, Джефф Дж. Мітчелл, Сергій Моргунов, Дмитро Ларін, Ольга Якимович, Максим Щербина, Павло Терехов, Олексій Фурман, Олександр Бурлака, Сергій Л. Лойко, Олександр Кузьмін, Іван Богдан.

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).