Георгію Нарбуту 135 років: вулична виставка, міжнародні проекти та історія творення українського бренду

Герои
06.08.2021
Це перший прояв великого українсько-французького проєкту видавництва РОДОВІД та Центру Анни Київської
ПОДЕЛИТЬСЯ

З 1 серпня на вулицях Києва з’явилися виставка  зі ста сітілайтів з плакатами сучасних графіків, дизайнерів, художників із восьми країн світу, які вступають у творчий діалог із мистецькою спадщиною Георгія Нарбута і мають звернути увагу широкої аудиторії на 135-річчя Нарбута-класика, на життєздатність його ідей сьогодні і на необхідність сучасного дизайну  в нашому житті.  Куратор виставки — Саша Биченко. 

Роботи 33 авторів із проектів видавництва РОДОВІД “НАРБУТ ХХІ” та “Георгій Нарбут і творення українського бренду”, підтриманих УКФ, на два місяці сворюють «вуличну виставку» у Києві. Її доповнюють чотири борди із творами самого Георгія Івановича (дизайн - студія Kultura). Тож, якщо зустрінете на виїзді з Києва Енея з козаками чи знамениті чорно-білі силуети Нарбута, згадайте, що Георгій Нарбут — той, хто на початку ХХ століття творив бренд української держави: гроші, абетку, марки, печатки, книжки, дизайн офіційних документів, проєкт державного герба.

Outdoor-виставка  — це перший прояв великого українсько-французького проєкту видавництва РОДОВІД та Центру Анни Київської “Георгій Нарбут і творення українського бренду”, присвяченого 135-річчю з дня народження видатного українського художника і дизайнера Георгія Нарбута (1886-1920), який відбувається за підтримки Українського культурного фонду.  

Крім вуличної виставки, у рамках цього проєкту вийде україномовна монографія «Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду» Мирослави Мудрак, професорки Огайо Університету, українською (переклад з англійської  Ярослави Стріхи) і франкомовна монографія  (переклад — Оділь Арден). Дизайн обох книжок — харківська студія ГРАФПРОМ.

Цьогорічний проєкт творчо актуалізує українську мистецьку спадщину — поєднує інноваційну візуальну традицію модернізму із сучасним дизайном і мистецькими проєктами. Проект встановлює зв’язок між процесом брендування нової української держави, над яким працював Георгій Нарбут більше ста років тому, і сучасним брендингом, спробами дизайнерів ХХІ століття створити власний, актуальний стиль, використовуючи національні візуальні елементи і вписуючи їх у світові тенденції дизайну. 

Проєкт «Георгій Нарбут і творення українського бренду » — це наступний етап популяризації творчості Георгія Нарбута видавництвом РОДОВІД: 2020 року за підтримки УКФ видавництво  успішно зреалізувало проєкт “НАРБУТ ХХІ”, в рамках якого відбувся міжнародний конкурс плакатів «На перетині всіх протилежностей», який мав на меті переосмислити доробок Георгія Нарбута з позицій дизайнера ХХІ століття, поговорити про спадкоємність у дизайні, візуальну мову минулого і естетику майбутнього, та порушити гострі питання сьогодення мовою плакату; вийшов НАРБУТІВСЬКИЙ ЗБІРНИК,  відновлене видання 1933 року, яке  вважали втраченим; фільм Надії Парфан «Брендарі» —  серія інтерв'ю з тими, хто творить сучасний український бренд останні сто років; дослідження Мирослави Мудрак «Образний світ Георгія Нарбута і творення українського бренду» англійською мовою. І ще один важливий аспект проєкту — презантація книги, фільму (з англійськими субтитрами) і онлайн-виставки у Чикаго спільно з партнерами проєкту-2020 Українським Інститутом Модерного Мистецтва.  І якщо минулого року спадщину Георгія Нарбута представили у США, цьогоріч, на 135-річчя автора з його спадщиною познайомлять французів. Та головне, щоб про нього знали і пам’ятали самі українці.

 

Читайте також:

Зберегти модерністський спадок: Все про Київський центральний автовокзал

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).